Ovčarski psi in njihovo delo z ovcami: ”Drug drugega znajo odlično prebrati”.

19. oktobra, 2020
Ovčarski psi lahko učinkovito pomagajo svojim lastnikom pri usmerjanju in premeščanju drobnice ter pri zganjanju črede živali.

Neža Bric iz Goriških brd, sicer univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike, je nad ovčarskimi psi in njihovim delom z ovcami že dolgo navdušena: za zganjanje ovc oziroma pašo z ovčarskimi psi se je začela zanimati že med študijem, saj so imeli takrat doma trop 50 ovc.

»Ko sem v sosednji Italiji spoznala trenerko border collijev in videla, kako ti psi obvladajo ovce s svojimi sposobnostmi, sem se odločila, da bom tudi sama imela takšnega sodelavca,« se spominja.

K hiši je tako najprej prišel border collie Fly, ki se mu je čez nekaj let pridružil še Shake. Družina Bric ima danes doma že dva tropa ovc po 60 glav, ki so zaradi milega podnebja vse leto na paši, Neža pa je v tem času ustanovila tudi Šolo psov za zganjanje ovc, kjer nudi inštrukcije pasjim lastnikom, ki jih tovrstno delo s svojimi štirinožci zanima oziroma veseli. V pogovoru nam je o zganjanju ovc povedala še marsikaj zanimivega, tudi kako poteka komunikacija na štiri oči med psom in ovcami.

Živali imate radi že od nekdaj, za zganjanje ovc oziroma pašo z ovčarskimi psi pa ste se začeli zanimati med študijem zootehnike in to tematiko vključili celo v svoje diplomsko delo. Predvidevam, da smo o obvladovanju ovc s pomočjo ovčarskih psov takrat vedeli bistveno manj kot danes…

Točno tako. V četrtem letniku zootehnike sem dobila psa Flyja, ki ima zdaj že dvanajst let, in za katerega smo se doma odločili, ker smo imeli ovce in bili vedno pred izzivom, ko jih je bilo treba na pašniku uloviti, saj hleva nismo imeli. Brez Flyja se vse skupaj sploh ne bi začelo. Preko njega sem začela spoznavati zanimivi svet sheepdoga ali zganjanja ovc. S Flyjem sva dobri dve leti hodila na treninge v bližnjo Italijo, saj se pri nas praktično takrat še ni nihče resno ukvarjal s treniranjem ovčarskih psov. Takrat sva oba redno hodila na treninge enkrat do dvakrat na teden. Ni bilo enostavno, čeprav sem imela ovce doma in vedela, kako se obnašajo in premikajo. Ko je Fly krožil okrog njih, se mi je namreč vse skupaj zdelo zelo kaotično. Toda s treningi sva vztrajala in ko je bil star tri leta, sem si počasi začela dovolj zaupati, da sem poskušala prestavljati ovce tudi doma. Še vedno sem se sicer spraševala, kaj se bo zgodilo, če bo Fly ovce razgnal po pašniku in bodo zbežale… Prav tako kot tudi, ali jih bo znal uloviti in mi jih pripeljati nazaj ali pa se bo skupaj z ovcami izgubil med vinogradi. Takrat tudi nisem imela pašnika, ki bi bil primerno ograjen za treniranje, saj sem imela samo premične elektromreže, v katerih so se ovce pasle. Če jih pes preveč preganja, lahko takšno mrežo brez težav podrejo in zbežijo. Izzivov je bilo torej veliko več kot zdaj. Tudi moje znanje o pravilnem pristopu do psa je bilo bistveno manjše kot danes. Še zdaj se z vsakim novim psom lahko kaj naučim, saj je treba k vsakemu psu pristopiti drugače. Prav vsak pes ima namreč svoj karakter.

Ker imate doma ovce, ste pridobljeno znanje lahko dnevno testirali. Koliko vaj in treningom je bilo potrebnih, da ste bili s končnim rezultatom zadovoljni?

Vaj in treningov, ki sem jih naredila z obema psoma – pred šestimi leti sem se namreč odločila še za enega psa, Shakea – se ne da prešteti. Mislim, da jih je bilo nešteto. Najprej treningi v Italji s Flyjem, potem še lastni treningi doma. Fly mi je tako ali drugače pri ovcah pomagal skoraj vsak dan. Ko je dopolnil šest let, sem se odločila vzeti še psa Shakea, s katerem sem naredila verjetno desetkrat toliko treningov kot s Flyjem. Ker je Shake popolnoma delovna linija border collijev in enostavno nisem bila pripravljena, da dobim ferrarija med borderji, sem morala vanj vložiti še več časa. Vsaka dva meseca sem bila z njim na seminarju z izkušenimi trenerji iz Italije, Nizozemske, Velike Britanije in Avstrije. Po vsakem seminarju sem v praksi udejanjala to, kar sem se naučila. Pa vendar se mi je vsakič zdelo, da potrebujem še več novega znanja, saj rezultati na treningu niso bili takšni, kot bi si jih želela. Shake je začel delati z glavo šele pri štirih letih, do takrat pa sem imela z njim treninge skoraj vsak dan. Ali pa tudi dvakrat dnevno.

Kje in kako poiskati dobrega ovčarskega psa? Lahko vsak predstavnik ovčarskih pasem postane dober ovčarski pes ali imajo nekateri psi vseeno boljši ‘pašniški nagon’, če lahko temu tako rečemo? Ali sami že takoj vidite, kateri pes bo postal dober ovčarski pes in kateri ne?

Zdaj imamo tudi že v Sloveniji nekaj dobrih vzrediteljev ovčarskih psov, od katerih je vredno vzeti psa. Najboljše je vprašati nekoga, ki je psa pasme, ki jo želimo, že vzel od uradnega vzreditelja. Vsekakor moramo najprej vedeti, za kaj psa rabimo: ali želimo, da nam dela družbo, ali bi radi z njim delali kakšno kinološko disciplino oziroma ali ga potrebujemo z delo. Na podlagi odgovora na ta vprašanja se potem velja obrniti na nekoga, ki psa že uporablja v takšen namen. Na spletu lahko ogromno preberemo o značilnostih posamezne pasme ovčarskih psov in se tako temeljito pozanimamo, preden si določeno pasmo omislimo. To je dobro zaradi tega, da potem nimamo vedenjskih težav s psi in se ne sprašujemo, zakaj je do njih prišlo. Načeloma lahko sicer vsak predstavnik ovčarskih psov, ki ima pašni nagon, dela z živalmi. Seveda pa med temi ločimo pse, pri katerih že takoj vidimo, da se postavijo na pravo mesto, da nam pripeljejo živali, da se postavijo v »pašni položaj«, da takoj uporabljajo glavo in razmišljajo, kaj morajo narediti in kam se postaviti, ter se ne samo igrajo. Vsekakor je treba med vsemi ovčarskimi pasmami psov izpostaviti border collije, ki so zagotovo nekaj posebnega pri delu z ovcami. Ko vidim na delu pravega delovnega border collija, je to nekaj najlepšega na svetu. Njegova eleganca, zbranost in pogled, ko premika ovce, so kot ples. Njegovo premikanje je dovršeno do popolnosti.

 

Mogoče bi morali na tej točki povedati še nekaj o razlikah med ovčarskimi in pastirskimi pasmami.

Pogosto vidim, da ljudje mešajo, kaj so to ovčarski in kaj pastirski psi ter ovčarske in pastirske pse enačijo. Treba je vedeti, da so ovčarski psi narejeni za to, da nam živali pripeljejo, pomagajo pri premikanju iz pašnika na pašnik, lovljenju določene živali. Skratka, obnašajo se kot plenilci in tako jih tudi ovce in ostale živali vidijo. Ti psi so stalno z lastnikom in pridejo v stik z živalmi le takrat, ko to potrebujemo. So manjše ali srednje rasti, hitri in izjemno poslušni. Pastirski psi pa so del tropa ali črede in varujejo domače živali s svojim lastnim življenjem. Te pasme psov živijo z ovcami, so del tropa, ovce pa jih sprejemajo kot njim enakovredne člane. Pastirski psi so stalno prisotni v tropu ovc in ga nikoli ne zapustijo. So veliki, saj so selekcionirani za boj proti zverem, in izjemno samostojni.

In katere ovčarske pasme psov veljajo kot najbolj primerne za zganjanje ovc?

Najprimernejša pasma ovčarskih psov za zganjanje ovc so zagotovo border colliji, saj jih v ta namen uporabljajo že stoletja. So izjemno hitro učljivi, hitri in enostavno rojeni za premikanje ovc. Primerljivi z border colliji so kelpiji, vendar jih je pri nas malo, sploh takšnih, ki bi izhajali iz delovnih linij. Avstralskih ovčarji in govedarji pa so primernejši za premikanje goveda. Seveda lahko za zganjanje ovc uporabljamo tudi vse ostale ovčarske pasme, odvisno pač od tega, kaj potrebujemo od psa.

Kako pa poteka komunikacija na štiri oči med psi in ovcami? Kaj je v tej komunikaciji ključnega pomena? Ali morajo tudi živali v tej komunikaciji zgraditi nekakšen sistem zaupanja, da je njihova interakcija uspešna?

Ovce se odzovejo na psa, glede na to, kje se pes nahaja in kolikšen »pritisk« izvaja na ovce. Ovce lahko takoj, ko pride pes bliže, ugotovijo, kako močan je karakterno in se potem temu primerno vedejo. Če vidijo, da je pes šibkejšega karakterja, se mu začnejo postavljati in se nočejo več premikati, saj ugotovijo, da se jih pes boji. Odlično znajo prebrati pse in tudi psi ovce. Če je pes karakterno močan in se ovc ne ustraši kljub temu, da tolčejo ob tla z nogami, se bodo ovce obrnile stran od psa in se ne bodo ustavljale, saj vedo, da bo pes hodil naprej proti njim. V tem primeru se ovce psa bojijo, saj v njem vidijo plenilca, in se zato premikajo.

V Sloveniji ste bili med prvimi, ki so imeli pašnik, namenjen izobraževanju ovčarskih psov. Koliko takšnih pašnikov imamo danes? Se zanimanje za tovrstno izobraževanje povečuje? Kako poteka izobraževanje v vaši šoli za zganjanje ovc in koliko tečajnikov jo je doslej že uspešno zaključilo?

Danes imamo še vsaj dva takšna pašnika v Sloveniji. Zanimanje za izobraževanje se povečuje, saj lahko pašni nagon s treningi zganjanja ovc spravimo v pravo smer ter tako odpravimo ali preprečimo marsikatero vedenjsko motnjo pri ovčarskih psih. Treningi pri meni so individualni, se pravi, da gre vsak tečajnik posebej k ovcam, potem pa dela lastnik skupaj s psom z ovcami. Včasih organiziram tudi treninge s trenerji iz tujine, da lahko tečajniki pridobijo tudi novo znanje.

Imate v vaši šoli za zganjanje ovc več dela s psi, ki jih izobražujete za zganjanje ovc, ali z njihovimi lastniki, da osvojijo potrebno znanje in veščine?

Na začetku je zagotovo več dela z ljudmi, saj ne vedo, kam bi se obrnili in kaj bi delali, ker se sočasno premikajo tako ovce kot pes in lahko vse skupaj izgleda precej kaotično. Hitreje ko lastnik psa nauči brati premikanja ovc, hitreje napreduje s treningi. Seveda pa mora po drugi strani tudi zelo dobro poznati telesno govorico psa. Takšno energijo, kot jo da psu, takšno energijo bo pes prenesel na ovce.

Kakšni pa so vaši prihodnji načrti na tem področju?

Počasi razmišljam, da bi vzela še enega psa, saj ima Shake že šest let. Preden izučim novega psa, bom porabila vsaj štiri leta. Zdaj že realno ocenjujem vse skupaj in vem, da psa zganjanja ovc ne bom izučila v dveh letih, kot sem mislila za Shakea. Šolo bom imela še vedno in seveda bom vesela vsakega novega lastnika in njegovega psa, ki bosta prišla k meni na trening. Na tekmovanja pa zaenkrat ne mislim hoditi, saj imam dovolj dela z mojima otrokoma, dvema psoma in 120 ovcami. Poleg treningov sem začela še ustvarjati iz ovčje volne igrače za pse Sheepdog Toys in druge dekorativne izdelke Cute & Woolly, saj me ustvarjanje izjemno veseli. Iz volne se da narediti marsikateri čudovit izdelek in tako sem tudi tukaj vpletla moje ovce, saj nekaj volne sama predelam in pobarvam.

Se kdaj vprašate, kako bi izgledal vaš vsakdan brez psov, ovc in vseh ostalih živali, ki jih imate doma na kmetiji?

Ne vem, kako bi izgledal moj vsakdan brez ovc in psov, saj to sedaj počnem že več kot dvanajst let in si enostavno ne predstavljam več življenja brez teh živali na kmetiji. Izjemno uživam, ko grem na pašnik in naredim en mini trening z mojim psom, ter potem v miru opazujem ovce, kako se pasejo. Če vseh živali ne bi imela, verjetno ne bi vedela kam s časom, saj bi ga imela na pretek.

Katja Željan