Prof. dr. Janoš Butinar: »50 % vseh psov in 40 % vseh mačk na svetu umre zaradi raka«

17. julija, 2023
BR
Foto: arhiv AHP

Če so pri človeku srčno žilne bolezni vzrok smrti številka ena in je rak na drugem mestu, je sledni pri psih in mačkah najpogostejši vzrok za smrt.

Tokrat smo se pogovarjali s prof. dr. Janošem Butinarjem, dr. vet. med., ki je ustanovitelj Bolnice in strokovni vodja ekipe zdravnikov za živali in sodelavcev onkološke Bolnice za živali v Postojni.

Povedal nam je, katere storitve vse opravljajo v Bolnici za živali, zakaj je toliko rakavih obolenj pri hišnih ljubljenčkih, kako poteka diagnostika in zdravljenje raka pri živalih in še mnogo več.

Ste si že kot otrok želeli postati veterinar in voditi bolnico za živali?

Da bom postal veterinar, sem se odločil pri petih, šestih letih. Moj pokojni nono, Janez Jelačin, je že leta 1914 obiskoval Živinozdravniški tečaj v tedanji Kmetijski šoli na Grmu pri Novem mestu in je to delo opravljal med služenjem cesarju v 1. svetovni vojni in vse do 50. let 20. stoletja. Očitno sem to podedoval, saj sem vso mladost, osnovno šolo, gimnazijo imel pred seboj le to misel, ki se je izpolnila z vpisom na Veterinarsko fakulteto, podiplomskim študijem in specializacijo, residencijem v Veliki Britaniji. Z veliko vnemo sem ustvarjal na Univerzi in se šele pri 50-ih letih odločil za samostojno pot, saj sem želel bolnico za živali po meri, ki sem se je navzel v tujini, želel sem svojo onkološko bolnico za živali.

Katere storitve vse opravljate v Bolnici za živali Postojna?

V Bolnici za živali Postojna se ukvarjamo predvsem z onkologijo, kar 80 % vseh naših pacientov ima tumorske bolezni. Smo eni izmed samo 15 ustanov v Evropi, ki lahko pod eno streho ponudijo vse možnosti diagnostike in zdravljenja raka pri živalih. Imamo napredno slikovno diagnostiko, 128 rezinski CT, MR, seveda RTG in ultrazvok, laboratoriji v tujini opravljajo za nas cito in histopatološko diagnostiko, opravljamo kompleksne onkološke operacije. Najbolj smo znani po radioteapiji, obsevanju z najbolj moderno aparaturo, linearnim pospeševalnikom Elekta Infinity in ekipo, ki jo sestavljajo vodja Dr. Jerome Benoit, Dipl ACVR (Rad Onc), ameriški specialist za veterinarsko radioterapijo, radioterapevt in medicinski fizik iz Onkološkega inštituta iz Ljubljane in 3 člani naše ekipe. Imamo tudi evropsko specialistko za veterinarsko stomatologijo, dr. Ano Rejec Jenček, dr. vet. med., Dipl EVDC, ameriškega specialista za urgentno medicino Marka Pipana, dr. vet. med., DACVECC, in mene kot kirurga.

Foto: arhiv AHP

Katere živali so najpogostejši pacienti vaše bolnice?

Psi in mačke.

Kako pogost je danes rak pri psih in mačkah?

Rak je vzrok smrti številka 1 pri psih in mačkah, kar 50 % vseh psov in 40 % vseh mačk na svetu umre zaradi raka, za primerjavo, pri človeku so srčno žilne bolezni vzrok smrti številka 1 in je rak na drugem mestu.

Kje vi vidite razloge za večjo pojavnost raka pri živalih (hišnih ljubljenčkih)?

Doseganje višje starosti zaradi boljše oskrbe pri lastnikih in seveda zaradi vedno boljše veterinarske oskrbe, enako je pri ljudeh, ljudje umirajo vedno starejši zaradi enakih vzrokov in seveda jih pri višji starosti doletijo letom značilne bolezni.

Katere vrste raka so pri psih najpogostejše?

Psi in mačke imajo več kot 500 različnih vrst tumorskih bolezni, nekateri so pogostejši, npr. Limfom pri mačkah, mastocitomi pri psih, kostni rak pri velikih pasmah, nosni tumorji pri psih z normalno dolgo glavo, nekateri so redki.

Nam lahko na kratko predstavite, kako poteka diagnostika in zdravljenje raka pri psih?

Najpogosteje k nam paciente z že ugotovljeno tumorsko boleznijo ali sumom napotijo veterinarji iz Slovenije in tujine, neredko pridejo po pomoč lastniki sami. Najprej se z lastniki temeljito pogovorimo in poslušamo njihove ugotovitve in skrbno preberemo napotnice veterinarjev, nato sledi predlog diagnostike. Če se lastniki s predlogom strinjajo, običajno sledi napredno slikanje, najpogosteje CT celega telesa, nato v skladu z ugotovitvami pogosto opravimo biopsije, za vodenje biopsij redno uporabljamo CT ali ultrazvok, nato vzorce pošljemo v laboratorije, vse rezultate združimo, predstavimo lastniku in skupaj poiščemo najboljšo rešitev za pacienta. To je lahko operacija, obsevanje, kemoterapija, imunoterapija in najpogosteje kombinacija teh metod zdravljenja, kar imenujemo multimodalni pristop k zdravljenju onkološkega pacienta.

Vsakodnevno ste v stiku z živalmi, imate tudi sami psa?

S soprogo imava več kot 30 let pse, 4 dobermane, vsi so že pokojni, sedaj z nami živi nemški pinč Lotti, ki je največje in prvo veselje v naši hiši.

Foto: arhiv AHP