Prehrana

5 pogostih pasjih zdravstvenih težav, ki jih lahko povzroči prehrana

Visokokakovostna in uravnotežena prehrana je temeljnega pomena za zdravje vašega psa.

Preverite pet zdravstvenih težav, opaženih pri psih, na katere neposredno vpliva njihova prehrana.

Debelost

Psi, ki jih prizadene debelost, so bolj nagnjeni k artritisu, sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku in raku. Za debele pse je pričakovana tudi krajša življenjska doba.

Posebno pozornost posvetite vsebnosti kalorij in maščob v hrani svojega psa. Čeprav je oboje pomembno za uravnoteženo prehrano, lahko prevelika količina enega ali drugega povzroči, ali poslabša debelost pri psih. zato se posvetujte z veterinarjem, da določi optimalno težo vašega psa in tudi morebitno dieto.

Vzroki za debelost pri psih

Pankreatitis

Pankreatitis se razvije, ko se trebušna slinavka vname, kar povzroči pretok prebavnih encimov, ki se sprostijo v predel trebuha. Če se to zgodi, bodo prebavni encimi začeli razgrajevati maščobe in beljakovine v drugih organih, pa tudi v trebušni slinavki. Posvetujte se s svojim veterinarjem, da ugotovite, ali trenutni vnos maščob s hrano vašega psa morda povečuje tveganje za pankreatitis.

Sečni kamni

Vsi sečni kamni niso enaki, lahko so sestavljeni iz različnih vrst mineralov in drugih snovi. Sečni kamni so lahko na začetku majhni, vendar se lahko sčasoma povečajo v številu in/ali velikosti, kar povzroči težave, kot so motnje uriniranja, obarvan urin in napenjanje pri uriniranju. Pogovorite se z veterinarjem, če mislite, da ima vaš pes sečne kamne in po pregledu vam bo predpisal terapijo zdravljenja.

Srčno-žilna obolenja

Psi imajo tako kot mi pogosto težave s srčnimi boleznimi, še posebej, če njihova prehrana ni pravilno uravnotežena. Eden ključnih dejavnikov bolezni srca pri psih je njihov vnos natrija (soli). Pogovorite se s svojim veterinarjem o tem, ali hrana, ki jo dajete svojemu psu vsebuje preveč natrija in o tem, katero hrano priporoča za vašega psa.

Driska

Psi pogosto trpijo zaradi napadov driske, vendar obstajata dve glavni vrsti driske: driska tankega črevesa in driska debelega črevesa. Psi z drisko tankega črevesa običajno proizvajajo velike količine mehkega blata, vendar to počnejo le nekajkrat na dan. Kadar gre za drisko debelega črevesja, se prizadeti psi običajno naprezajo, da izločijo majhne količine vodenega blata. V obeh primerih se pogovorite s svojim veterinarjem.

Driska pri psih – kdaj nujno k veterinarju?

Vir: PET MD

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.