Prehrana

Alge v pasji prehrani – kako jih dodajati?

Alge veljajo za sodoben dodatek k prehrani, čeprav je ta oznaka celo malo krivična; njihove pozitivne lastnosti so med zgodovino uporabljala številna ljudstva.

Dodajanje alg v prehrano psa naj bi posledično krepilo imunski sistem psa, čeprav je seznam pozitivnih učinkov lahko še bistveno daljši: spodbujajo zdravo prebavo in vračajo energijo, alergiki poročajo, da naj bi se izboljšale težave s kožo, učinkovale naj bi tudi na obvladovanje diabetesa in težav s srcem.

Kako pa dodajati alge v pasjo prehrano?

Načeloma so alge na voljo v treh oblikah: tablete, kapsule in prašek. Brez posebnih težav jih dodate v običajni pasji obrok, lahko pa jih seveda vmešate v žličko jogurta ali skute in tako ponudite psu. Kar se količine tiče, vedno sledite navodilom proizvajalca, če imate doma alge v prahu, pa načeloma velja ½ čajne žličke za majhne pse oz. 1 čajna žlička za velike pse na dan. Pri dodajanju alg naj vas vodi misel, da je lahko že malo dovolj. Če naslednji dan opazite, da je iztrebek zelene barve, je to posledica uživanja alg, zato brez skrbi.

Podobno kot pri drugih stvareh, tudi tukaj velja določena mera previdnosti: alge so lahko zdrav dodatek, niso pa čudežno zdravilo. Navkljub številnim pozitivnim lastnostim, ki jih pripisujemo algam, učinek na vse ni vedno enak in na zdravje psa vplivajo številni dejavniki.

Lena Gregorčič