Prehrana

Ali lahko psi jedo gobe?

Foto: stock.adobe.com

Kaj psi lahko jedo in česa ne smejo, je kar večna tema vprašanj naših bralcev. Jesenska poslastica za večino ljudi so gobe. Jih lahko jedo tudi psi?

Pri gobah moramo biti pozorni predvsem, če pes gobo najde v naravi (tudi na domačem vrtu), jo ovohava – in poje. Toda ali moramo takoj k veterinarju, tudi če je pes pojedel le del naše gobove večerje?

Veterinar toksikolog iz ZDA Renee Schmid pravi, da urgentni obisk ni nujen, razen če gre za divje gobe.  Torej, če smo gobe kupili in so varne za nas, so verjetno varne tudi za pse. Vsekakor pa, če je le možno, gobo, ki jo je jedel, vzamemo s seboj.  Pri tem moramo vedeti, da so rastišča gob takšna, da lahko med nestrupenimi raste le ena strupena.

Katere gobe so varne za pse?

Kot pravi, je večina gob, ki jih kupimo v trgovini in so gojene za prehrano, varnih. Mednje npr. spadajo šampinjoni in šitake.

V splošnem velja, da so gobe, varne za uživanje za nas, varne tudi za pse. Le količina mora biti manjša. In obratno – gobe, nevarne za nas, so nevarne tudi za pse. Tudi smrtno.

Znaki zastrupitve z gobami pri psu

Zdražen želodec je običajen zna, a, odvisno od vrste gobe, so znaki zastrupitve lahko mnogo hujši. Nekatere gobe povzročijo odpoved ledvic ali jeter, krče, napade, tremor in halucinacije. Drug tip strupa iz gob povzroča prekomerne slinjenje in uriniranje, bruhanje, diarejo in solzenje oči.

Kaj narediti, če pes poje gobo na sprehodu?

Če ne morete preveriti s specialistom za gobe, katero gobo je pes pojedel, takoj pokličite veterinarja. Zastrupitve z gobami ne morete pozdraviti doma.

Preventiva

  1. Redno pregledujte vrt, če vam kje rastejo gobe.
  2. Nadzorujte psa na sprehodih  in ga naučite, da ne je ničesar.
  3. Poučite se o strupenih gobah in pogostih zamenjavah.
  4. Naučite psa, da izpljune na ukaz.

Nenazadnje pa, kot pravi strokovnjak, za psa ni ravno razloga, da bi jedel gobe, zato mu jih raje ne vključujte v obroke, nič pa ne bi smelo biti narobe, če občasno delite z njim kakšen košček, ko jih imate za večerjo.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.