Ali so limone za psa res škodljive?

28. avgusta, 2020
Nadvse priljubljeni so video posnetki, ki kažejo reakcije psov, ki so polizali limono. Ob tem se poraja vprašanje, ali so limone za pse škodljive?

Limone ne spadajo v skupino t.i. prepovedanih živil za pse, kot je denimo čokolada. Psi lahko jedo limone, toda samo v majhnih količinah. Veliko strokovnjakov pravi, da limone za pse niso škodljive, prav priporočljive pa tudi ne. Resda vsebujejo nekatere koristne snovi, vendar pa te lahko pes zaužije in vnese v telo tudi z drugim, manj problematičnim izborom sadja.

Limone namreč pri nekaterih psih povzročijo prebavne motnje ter lahko zelo vzdražijo želodec, pes lahko po zaužitju bruha, ima drisko in postane šibek. Vse to je odvisno od posameznega psa in od količine zaužite limone.

Če je pes zaužil večjo količino limone je pomembno, da ga skrbnik opazuje. Pes lahko prične bruhati ali mu je slabo. Slabost pes kaže tako, da si liže ustnice in ima motnje pri požiranju. Pes se lahko prične tudi nenavadno obnašati in kazati znake neugodja. Če se vse to ne pomiri, je potreben veterinarski pregled.