Koliko vode naj spije pes?

17. junija, 2020
Poletje je čas, ko nas zaradi povišanih temperatur neprestano opozarjajo, da moramo spiti dovolj tekočine. Kaj pa vaš pes? Koliko vode spije?

Osnovno priporočilo pravi, naj bi pes spil od 40 do 80 ml vode na kilogram telesne teže; 30-kilogramski pes naj bi tako spil v povprečju 1,5 litra vode na dan.

Na dejansko potrebo po vodi pa vpliva več dejavnikov: aktivnost, starost psa in seveda hrana, ki jo uživa. Psi na suhi hrani bodo zagotovo spili več kot tisti, ki uživajo mokro hrano, saj z njo v telo vnesejo tudi dobršen del tekočine – zato je popolnoma normalno, da bodo posledično tudi spili manj vode.

Vsa večja in nenadna odstopanja v pitju vode pa morate seveda nujno preveriti pri svojem veterinarju, saj so lahko kazalnik nekaterih zdravstvenih težav.

Nekaj več pozornosti pri pitju vode morate nameniti mladičkom, ki se ob intenzivni igri in raziskovanju sveta lahko spozabijo, da morajo piti. Vodo jim zato ponudite samoiniciativno in počakate, ali bodo popili. Vsekakor pa jim ne dovolite, da jo naenkrat popijejo preveč. V tem primeru lahko pride do bruhanja, sploh ob dodatni povečani aktivnosti. To sicer velja za vse pse, ne samo za pasje mladiče. Sicer pa poskrbite, da bo sveža voda zvesta spremljevalka na vseh poletnih sprehodih.

Lena Gregorčič