Prehrana

Kosti v prehrani – katere so primerne?

Ko pride do kosti v prehrani psov, so mnenja deljena. Številne kosti so neprimerne, ker lahko povzročilo večje ali manjše tegobe.

Katere kosti so primerne? Surove in mesnate, je pravi odgovor, ki v praksi pomeni, da naj bo razmerje med kostno-hrustančnim delom in mišičnino oz. vezivnimi tkivi približno 1:1.

Sem spadajo piščančji, puranji in račji vratovi, goveji in žrebičkov rep (primerne velikosti glede na psa), pri čemer so vratovi še najbolj primerni za začetnike: piščančji in račji za manjše pse, puranji za večje pse, potem pa lahko pes napreduje na bolj kompleksne kose (še vedno surove in mesnate), saj ne nazadnje tudi obdelava različnih kosti zahteva svoj trening in kilometrino. Ker so to mesnate kosti, je veliko manjša verjetnost, da bi se del gole kosti kam zataknil in povzročil težave.

Odličen posladek so tudi surovi goveji sapniki, ki tehnično gledano sicer ne spadajo ravno med mesnate kosti, se pa psi z njimi zelo zabavajo, sploh če jih napolnimo s slastnim surovim mesom. Ker so mehki, so primerni tudi za pse, ki imajo morda nekoliko oslabljene zobe, a lahko še vedno varno grizejo.

Lena Gregorčič