Prehrana

Kostna juha blagodejna tudi za pse

Kurja juha naj bi bila odlična za dušo (in imunski sistem), podobno pa velja tudi za kostno juho, ki jo lahko brez težav in z nekaj prilagoditvami pri kuhanju postrežete tudi v pasji skledi.

Kostna juha naj bi bila bogata z vitamini in minerali, ki bodo pomagali pri krepitvi imunskega sistema, zaradi česar jo je priporočljivo vključiti na jedilnik okrevajočih psov po bolezni ali operaciji. Prav zaradi tega je tudi odličen dodatek k prehrani starejših psov, saj bo ogrela dušo in telo, seveda pa lahko z njo samo popestrite običajen pasji jedilnik in svojega psa malo razvajate. Ker je večini psov zelo okusna, bodo z njeno pomočjo do praznega polizali skledo tudi tisti, ki sicer veljajo za bolj izbirčne pasje gurmane.

Kostna juha je cenovno ugodna in preprosta za pripravo. Potrebujete predvsem nekaj različnih mesnatih kosti, po želji jušno zelenjavo, veliko posodo in nekaj časa. Juho morate namreč kuhati toliko časa, da kosti popolnoma razpadejo.

Katere kosti lahko vključite v kostno juho za psa?

Uporabite lahko praktično katere koli kosti (goveje, piščančje, telečje, tudi ribje). Najhitreje bodo razpadle kosti mladih živali in piščančje kosti (približno 6 ur), medtem ko bodo kompaktne kosti za to potrebovale dlje časa. Pri tem lahko naredite kompromis in kuhanje prekinete, ko razpade večina kosti. Kosti, ki pri kuhanju ne bodo razpadle do konca, recimo klasična goveja kost za juho, zavrzite, saj nikakor niso primerne, da bi jih pes zaužil. Za kostno juho so recimo idealni piščančji vratovi, hrbti, goveji ali žrebičkov rep.

Postopek priprave

Kosti prelijete z mrzlo vodo; načeloma velja, da 1 kg kosti prelijete z 2 litroma vode. Pristavite na ogenj in vse skupaj kuhajte na nizki temperaturi; juha ne sme vreti, ampak brbotati. Kuhajte jo v pokriti posodi in po potrebi dolivajte vodo. Ker pa je receptov toliko, kolikor je (pasjih) gospodinj, boste zasledili različna priporočila okoli tega, koliko časa kuhati juho. Načeloma velja, da naj se kuha toliko časa, da večina kosti razpade; pri piščančjih se bo to zgodilo po približno 6 urah, pri govejih traja še kakšno uro dlje.

Juho lahko obogatite tudi z jušno zelenjavo, recimo s korenčkom in kolerabo, ki ju dodate približno uro pred koncem kuhanja. A ko je juha skuhana, še ni pripravljena za serviranje. Juho morate precediti skozi cedilo, na katerem ujamete drobne koščke kosti, ki jih zavržete v koš z bio odpadki, potem jo še ohladite in ji odstranite maščobo; potem pa je primerna za postrežbo.

Najbolje je, da juho čez noč shranite v hladilniku, saj se bo tako maščoba strdila v belo plast, ki jo nato preprosto odstranite. To je še posebej pomembno pri občutljivih psih, da se izognemo prebavnim težavam.

Svežo juho lahko v hladilniku hranite do štiri dni, sicer pa je veliko bolj smotrno, da jo v manjših porcijah shranite v zamrzovalniku. Na tem mestu bodo priročni silikonski modeli za mafine ali vrečke za ledene kocke, ki jih potem odtajate in ponujate sproti. Količina je odvisna od velikosti psa: za majhne pse manjše porcije (kocka ali dve), za večje pse večje porcije. Juho nato preprosto odtalite in ponudite v obroku ali kot samostojni posladek.

Kostna juha naj bi psom še posebej dobro dela takrat, ko pride do težav v prebavnem traktu. Seveda pa morate ob prebavnih težavah najprej odkriti vzrok in potem temu prilagoditi prehrano in zdravljenje. Kronične driske potrebujejo celostno obravnavo, driska zaradi zastrupitve pa pomeni nujen obisk pri veterinarju! Kostna juha naj bi bila zaradi osnovnih sestavin bogata z glikozaminoglikani (GAG), ki so med drugim tudi pogoste učinkovine v pasjih in mačjih ter tudi človeških dopolnilih za sklepe, zato naj bi še posebej dobro dela psom, ki imajo težave s sklepi. Zaradi odličnih sestavin pa deluje kot najboljši ojačevalec okusa vsakodnevne pasje hrane.

Lena Gregorčič

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.