Prehrana

Kozje mleko za psa? Zakaj pa ne!

Kaj ni tako, da psi ne smejo uživati mlečnih izdelkov, ker povzročajo prebavne težave? Do neke mere imate prav – vsi mlečni izdelki niso primerni za pasji želodček.

A tisti, ki so, so lahko eden izmed načinov, kako okrepiti imunski sistem psa. Vse je odvisno od vrste izdelka (kefir, albuminska skuta, jogurt …) in od izbire beljakovinskega vira mlečnega izdelka.

Kozje mleko in izdelki iz kozjega mleka, kot je npr. jogurt, so v večini primerov izjemno varni (lahko prebavljivi) in jih odlično prenašajo tudi psi, ki imajo sicer težave po zaužitju mlečnih izdelkov na osnovi kravjega mleka. Kozje mleko je namreč lažje prebavljivo, vsebuje visoko vsebnost beljakovin, vitaminov in mineralov in v hladnih jesenskih dneh pomaga krepiti imunski sistem.

Zakaj je kozje mleko tako posebno?

Ker so koze zelo izbirčne pri prehrani in to se odraža tudi na kakovosti njihovega mleka! Na paši pojedo samo najboljše in najbolj zdrave dele rastlin, zaužijejo pa več kot 600 različnih rastlin in vršičkov, pri čemer izberejo samo najboljše dele rastlin, kar je prav gotovo tudi vzrok, da ima mleko tako bogato in krepčilno sestavo.

Kozje mleko ima v primerjavi s kravjim bistveno večjo beljakovinsko vrednost in vsebnost določenih vitaminov in mineralov v sledeh. Včasih so ga uporabljali kot podporno terapijo pri zdravljenju tuberkuloze, saj naj bi pozitivno vplivalo na pljučna obolenja, med drugim pa je odličen vir kalcija in silicija (pomemben za kožo); njegovo zdravilno moč pa je opeval že Hipokrat. V praksi se zato odlično obnese pri psih, ki imajo oslabljen imunski sistem, in pri povečanih telesnih potrebah, ki jih imajo npr. breje in doječe psice ter mladički. To pa še zdaleč ni vse; za razliko od kravjega mleka je zaradi drugačne sestave tudi lažje prebavljivo. Poleg tega vsebuje tudi manj laktoze, ki je sicer glavni krivec za prebavne težave pri psih. Če ima pes potrjeno alergijo na kravje mleko, previdnost vseeno ne bo odveč. Čeprav mnogi pravijo, da je kozje mleko nealergeno, je ustreznejša oznaka manj alergeno, saj lahko še vedno pride do reakcij, ki pa so načeloma blažje. Skrbniki alergikov se zato tudi kozjemu mleku raje preventivno odpovedo. Če pa pes nima težav, ga lahko ponudite brez zadržkov.

Kdaj lahko psu ponudimo kozje mleko?

Kozje mleko je odličen dodatek k prehrani brejih in doječih psic ter njihovih mladičkov. Ker ima nekoliko specifičen okus, običajno spodbudi tek neješčim in izbirčnim psom, zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa se odlično obnese tudi pri tistih psih, ki jih je treba nekoliko porediti.

Kozje mleko naj bi tudi imelo pozitivne učinke na črevesje, zato se priporoča ob različnih črevesnih težavah pa tudi ob težavah s prebavnim traktom nasploh. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in beljakovin pa je odlična krepitev za vse pse z oslabljenim imunskim sistemom. Ponudimo ga lahko samostojno ali pa z njim okrepimo obrok. Kot vedno začnemo v manjših količinah in opazujemo reakcije.

Seveda ni nujno, da se omejite izključno na kozje mleko, naštete lastnosti veljajo za vse izdelke iz kozjega mleka, torej tudi kozji jogurt. Odličen posladek, ki naj bo v teh prihajajočih sivih dnevih čim večkrat na jedilniku.

Lena Gregorčič

 

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.