Krompir – za psa prepovedano ali dovoljeno živilo?

22. novembra, 2020
Krompir je eno izmed tistih živil, ki je bilo dolgo časa na seznamu nevarne hrane za pse – pravzaprav ga tam še vedno pogosto najdemo.

Hkrati pa se je začel pojavljati tudi v hipoalergeni hrani za pse ter v briketih in konzervah brez žit kot nadomestilo za vir ogljikovih hidratov iz žit. In kaj to pomeni v praksi? Je krompir za pse nevaren ali užiten? Obstaja kakšna razlika med krompirjem v briketih in konzervah ter tistim, ki raste na vaši njivi?

Dejstvo je, da krompir kot tak ostaja na prepovedanem seznamu hrane za pse – ampak samo v surovi obliki, medtem ko je toplotno obdelan krompir popolnoma varen za uživanje. Ne nazadnje to poznamo tudi iz navodil za človeško pripravo hrane; surovega krompirja ne smemo uživati, saj povzroča vročino.

Podobno velja pri psih: surov krompir jim lahko povzroči hude prebavne težave, v izjemnih primerih pa lahko zastrupitev vodi tudi v težave z dihanjem in srčno aritimijo, prizadene lahko tudi druge organe in povzroči nevrološke zaplete. Krivec za težave je solanin, ki ga na krompirju prepoznate po zeleno obarvanih delih, njegova tokstičnost pa se zmanjša s toplotno obdelavo. A kljub temu morate pred kuhanjem vedno odstraniti zelene dele krompirja!

Resnost težav je običajno povezana s količino zaužitega surovega krompirja, kar v praksi tudi pomeni, da bo pri manjšem psu prej prišlo do težav kot pri večjem, pa čeprav bi hipotetično šlo za isto velik krompir oz. isto količino zaužitega solanina. Simptomi zastrupitve se lahko pojavijo že 30 minut po zaužitju krompirja ali pridejo z nekajurnim zamikom; odvisno od tega, kakšna je bila zaužita količina.

Krompir pri industrijsko pripravljeni hrani za pse je seveda toplotno obdelan in kot tak popolnoma varen za uživanje. Če ga boste psu pripravljali sami, naj bo kuhan v nesoljeni vodi in pretlačen v pire (brez mleka), saj je v taki obliki najbolj optimalno prebavljiv. Količina naj bo majhna in naj bo to zgolj dodatek k obroku, ki naj temelji predvsem na beljakovinah živalskega izvora, saj psu nudijo najboljši izkoristek. Prevelik vnos škrobne prehrane in ogljikovih hidratov lahko pri psih vodi do povečane telesne teže, ki pa se običajno uredi, ko v pasji skledi popravite razmerja med hranilnimi snovmi. Odlična alternativa navadnemu krompirju pa je sladki krompir, ki je še lažje prebavljiv in bogatejši z vlakninami, zaradi česar še posebej dobro dene v primeru akutnih prebavnih težav.

Lena Gregorčič