Prehrana

Sadje in zelenjava: pasja poslastica v poletnih dneh

Poleg sladoleda sta lahko prijetna osvežitev za psa tudi sadje in zelenjava. Sadje in zelenjava nas v teh vročih poletnih dneh hidrirata, nasitita in tudi osvežita.

Katero sadje in zelenjavo pa lahko delimo tudi z našimi pasjimi prijatelji?

Psi hrano prebavljajo drugače kot ljudje in uživanje napačne hrane lahko povzroči zdravstvene težave. Psom kot vsejedcem lahko občasno ponudite tudi sadje in zelenjavo.

Jabolka – odličen vir vitamina A in C ter vlaknin. Vsebujejo malo beljakovin in maščob, zato so popoln prigrizek za starejše pse. Pazite le, da odstranite semena in peščišče.

Banane – v zmernih količinah so odličen nizkokalorični priboljšek, saj vsebujejo veliko kalija, vitaminov, biotina, vlaknin in bakra. A zaradi visoke vsebnosti sladkorja je treba banane psu ponuditi le kot priboljšek in ne kot del glavnega obroka.

Borovnice – bogate z antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic, hkrati so polne vlaknin in fitokemikalij.

Melona– polna hranil, malo kalorij, odličen vir vode in vlaknin, v določenih primerim ima veliko sladkorja.

Mango – poln vitaminov A, B6, C in E, kalija ter beta-karotena in alfa-karotena. Mango vsebuje veliko sladkorja, zato ga psu ponudite le občasno.

Breskve – majhne količine narezanih svežih ali zamrznjenih breskev so vir vlaknin in vitamina A. Sveže breskve so odlična poletna poslastica, izogibajte se konzerviranih, ker vsebujejo veliko dodanega sladkorja.

Hruške – odličen prigrizek, saj vsebujejo veliko bakra, vitamina C in K ter vlaknin. Hruške narežete na velike krhlje in jim odstranite semena ter peščišče. Izogibajte se konzerviranim hruškam, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja.

Lubenica – vsebuje vitamin A, B6, C ter kalij. Lubenica je 92 odstotkov sestavljena iz vode, zato je odlična izbira za ohranjanje hidracije vašega psa v vročih poletnih dneh. Preden jo ponudite psu, ji odstranite zunanjo lupino in semena.

Kumare – posebej dobra izbira za pse s prekomerno telesno težo, saj skoraj ne vsebujejo ogljikovih hidratov in maščob, a kljub temu dvigujejo nivo energije. Osvežilna kumara je bogata z vitamini K, C in B1 ter fosforjem, bakrom, magnezijem ter biotinom.

Brstični ohrovt – poln hranil in antioksidantov, a naj bo le občasen priboljšek, ker lahko povzroča neprijetne vetrove.

Korenje – odličen nizkokalorični prigrizek, ki vsebuje veliko vlaknin in betakarotena, ki proizvaja vitamin A. Poleg tega je hrustanje te oranžne zelenjave zabavno in hkrati zdravo za zobe vašega psa.

Stebelna zelena – hrustljavi zeleni prigrizek poleg vitaminov A, B in C vsebuje hranila, potrebna za spodbujanje zdravega srca. Zelena je znana tudi po tem, da osveži pasji zadah.

Stročji fižol – sesekljan, kuhan na pari, surov ali konzerviran – vse vrste stročjega fižola so varne za uživanje psov, saj je poln pomembnih vitaminov in mineralov, vlaknin in ima malo kalorij.

Sezona piknikov: Kaj lahko pes poje z žara in česa ne sme?

Vir: American Kannel Club