Uvajanje nove hrane pri pasjih mladičih

Prehrana je eden izmed temeljev za zdravje psa. Zato je uvajanje nove hrane pri pasjih mladičih nekaj, čemur velja posvetiti dovolj pozornosti.

Prvi dnevi v novem domu so prav gotovo stresni tako za skrbnika kot za novega kosmatega družinskega člana.

Čeprav se bo pes relativno hitro vpeljal v novo okolje in bo vaše življenje sprejel za svoje, se sprememba okolja čez noč odraža na njegovem obnašanju, počutju, teku in prebavi. Rahle prebavne težave so lahko od prihodu v nov dom posledica stresa, zato prvi dnevi prav gotovo niso pravi čas za uvajanje večjih sprememb v prehrani.

Na začetku je najbolje, če psa hranite s hrano, s katero je bil tudi hranjen pri vzreditelju oz. zavetišču, kar bo gotovo tudi eden izmed njihovih napotkov. Prav gotovo vam bodo ob predaji psa zagotovili tudi nekaj iste hrane, s katero so hranili leglo ali pa vam predhodno svetovali, kaj kupiti v trgovini. Čeprav morda prisegate na drugo znamko ali vrsto hrane ali pa ste po priporočilih slišali za boljšo hrano, upoštevajte njihov nasvet in z uvajanjem druge vrste hrane začnite postopoma, mešajte jo z obstoječo in tako približno v roku 10 do 14 dni preidite na želeno hrano.

Prebavne težave pri pasjih mladičih niso nič neobičajnega. Imunski sistem in z njim tudi črevesna flora se komaj vzpostavljata in ju lahko že vsaka najmanjša sprememba vrže iz tira. Poleg tega imajo psi veliko dela z raziskovanjem okolice in pojejo marsikaj, česar ne bi smeli, kar lahko prav tako povzroči drisko. Prebavne težave, ki trajajo več kot 24 ur ter jih spremlja splošna neješčost in apatičnost, pa morate obravnavati pri izbranem veterinarju.

Manj je več

Na sprehodu po trgovini za male živali boste gotovo pomislili, da potrebujete večino dopolnilnih izdelkov, s katerimi bo pasji mladenič lažje odrasel v krepkega in zdravega kosmatinca: dodatki za lepšo dlako, zdrav kožuh, močne kremplje in zdrave zobe …

Nedvomno boste potrebovali kaj od naštetega, ampak dokler pasjega mladiča hranite s hrano, ki ima oznako ‘popolna hrana za pse’, dodatkov načeloma ne potrebujete. To seveda ne velja, ko se pes že v zgodnji mladosti sooča s specifičnimi težavami, a v tem primeru vas bo strokovnjak opremil z navodili. Načeloma velja, da se dodatki kot prehranska dopolnila uporabljajo vedno namensko, torej kot podpora ob specifičnih težavah. Tudi tu pa naj velja, da se z uvajanjem začne počasi.

Vedno ponudite eno sestavino naenkrat

Vedno ponudite eno novo sestavino naenkrat, pa naj bo to nova znamka hrane, priboljški z novim beljakovinskim virom ali kaj od sveže hrane, ki je primerna tudi za psa (sadje, zelenjava, albuminska skuta …), potem pa počakate dan ali dva in opazujete, kaj se dogaja s prebavo – iztrebek mora biti čvrst. To pa ne velja samo za mladiče, ampak za pse vseh starosti, pri katerih želimo iz kateregakoli razloga spremeniti in popestriti obstoječi režim hranjenja. Načeloma velja, da se tudi pri pasjih mladičih izognete živilom, ki sicer povzročajo pogoste alergijske reakcije pri dojenčkih. V tem kontekstu sta najbolj znani živili jagode in arašidi.

Spoznavanje s hrano je lahko tudi zabava

Vsi mladički ne bodo kar takoj dojeli, čemu je namenjen kakšen eksotičen in zanimiv kos za žvečenje. Nekateri bodo razumeli, da sta posušeni jelenov rog ali svinjsko uho namenjena glodanju, drugi bodo renčali, tretji bodo to odnesli na varno in zakopali pod ležišče ter ga greli še nekaj dni … Pustite psu, da sam ugotovi, za kaj gre pri ponujeni zadevi, saj je vse to del spoznavanja okolja, odraščanja in ne nazadnje tudi neprecenljiv spomin, ki bo z vami živel za vedno.

Postopoma je sinonim za uvajanje

Če ste pozorno prebrali ta prispevek, ste verjetno zasledili, da sta največkrat uporabljeni besedi počasi in postopoma. S tem lahko na najbolj preprost način ponazorimo uvajanje različne hrane, priboljškov in dodatkov pri pasjih mladičih. Ob upoštevanju teh principov praktično ne morete zgrešiti, seveda ob predpostavki, da se držite preverjenih sestavin, ki so primerne za pse.

Lena Gregorčič