Nasveti Šolanje in šport

12 nasvetov za nove lastnike psov (svetujejo slovenska kinološka društva)

Foto: shutterstock.com

Izkušeni slovenski kinologi so pripravili nasvete za novo pečene lastnike psov oz. za tiste, ki šele razmišljate o štirinožnem prijatelji.

Naj vam bodo v pomoč pri izbiri, vzgoji in komunikaciji s psom.

Promocijsko sporočilo

KD Storžič svetuje, kaj vse potrebuje pes ob prihodu v nov dom

·         Pred nakupom novega psa se je treba temeljito pripraviti, saj to pomeni ogromno odgovornosti in spremembo v našem vsakodnevnem življenju. Zavedati se je treba, da je pes živo bitje in da se z nakupom psa zavežemo, da bomo zanj morali skrbeti 12 let in več.

·         Pomembno je vedeti, kakšnega psa si želimo, izbira primerne pasme je vezana na velikost psa, kakšen življenjski prostor mu lahko nudimo, kakšno raven energije ima pes, kdo bo zanj skrbel med dopustom, koliko časa bomo namenili njegovi vzgoji in šolanju, kakšne izkušnje imate s psi …

·         Treba mu je zagotoviti pravilno oskrbo, primerno nastanitev, prehrano, telesno aktivnost, socializacijo, čas za igro, učenje, sprehode …

KD Slovenska Bistrica svetuje, kako vzgajati psa

Do psa bodite vedno:

·         Dosledni, ko nekaj ne dovolimo velja za vse člane družine isto.

·         Vztrajni, ob težavi ne smemo obupati, ampak vztrajati do konca.

·         Pravični, pridno delo mora biti vedno obilno nagrajeno.

Le tako bomo zgradili zdrav odnos, v katerem bo zaupanje, zgrajeno na pozitivni motivaciji, rodilo dolgotrajne sadove.

ŠKD Lesce-Radovljica svetuje o izbiri, času in komunikaciji s psom

·         Naj se psa ne izbira glede na videz in popularnost pasem, ampak glede na naš način življenja ter izkušnje, ki jih imamo s psi. Zelo pomemben je značaj psa. Vodnik in pes morata biti kompatibilna, drugače pride do konfliktov.

·         Naj si novi lastniki vzamejo čas za spoznavanje (mladič – lastnik). Od prvega dne, ko mladiček pride v novi dom, se začne navezovanje na lastnika oz. vodnika. Zavedati se je treba, da se začne tudi socializacija, zato naj si vzamejo čas za obisk tečaja v pasji šoli.

·         Pomembna je tudi komunikacija med vodnikom in psom, če je komunikacija korektna, imamo s psom pozitiven odnos. Pes je na nas pozoren in nam sledi, v nasprotnem primeru nastopijo težave.

ŠKD Ajdovščina svetuje o rutini, pozitivni motivaciji in socializaciji

·         Psi potrebujejo redno vsakodnevno rutino, ki jo je treba vzpostaviti že od prvega skupnega dne, da se dobro počutijo in tako izognejo stresnim situacijam.

·         Lastniki mladih psov morajo biti potrpežljivi, vztrajni, odgovorni in dosledni, pri učenju uporabljati pozitivno motivacijo, da s psom vzpostavijo pristno vez, ki se bo z leti le še okrepila.

·         Mlade pse je treba peljati na čim več različnih krajev, da tako spoznavajo svet in se socializirajo, pri tem je treba paziti, da odkrivanje novosti ne postane tako zanimivo, da se ločijo od lastnika.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.