5 nasvetov za boljšo motivacijo psa

6. marca, 2019
Vsi lastniki psov si želimo, da bi nas pes poslušal, se na naš klic takoj in z navdušenjem odzval ter da ne bi bil moteč za okolico. Želimo si, da bi pes z veseljem sodeloval z nami ter da bi nam sledil na vsakem koraku.

Vse to je dokaj lahko doseči, če je le pes motiviran za sodelovanje. Ampak, kako motivirati psa, da bo, ne glede na okolje ali moteči dejavnik, vedno ohranil pozornost na nas ter da se bo brez pomisleka odzval na klic? Da bi bil naš pes motiviran za sodelovanje, ni dovolj, da s seboj vzamemo polne žepe priboljškov.

5 točk za boljšo motivacijo

  1. Vez med vodnikom in psom

Pomemben del motivacije je dober odnos med psom in vodnikom. Boljša kot bo vez med nami in psom, bolj bo pes motiviran za sodelovanje z nami. Odnos začnemo graditi takoj, ko pes pride domov. Začnemo z igro, sprehodi, učenjem različnih vaj, psu postavimo določena pravila ter omejitve, ki se jih dosledno držimo. Več ko se bomo s psom ukvarjali, boljša bo vez med nami in tako posledično tudi motivacija za sodelovanje.

2. Kakovosten trening

Za pridobivanje oz. ohranjanje motivacije je pomemben tudi kakovosten trening. Učne seanse morajo biti na začetku kratke, dolge le par minut, oz. dolžino treninga prilagodimo posameznemu psu. Z vajo zaključimo, ko je pes najbolj motiviran za delo. Ključ do uspeha in motiviranega psa je tudi, da si ne postavimo previsokih meril za nagrajevanje. Pes bo namreč ostal motiviran, če bo pri treningu uspešen. Postaviti mu moramo le tako zahtevno nalogo, da bo hitro prišel do rešitve.

3. Prilagajanje situaciji

Težavnost vaj prilagodimo glede na predznanje in motiviranost psa. Psa začnemo vaje učiti doma, v mirnem in poznanem okolju brez motečih dejavnikov. Ko pes enkrat vajo v tem okolju obvlada, začnemo s treningom v drugih okoljih, vendar moramo biti pozorni na to, da ne pretiravamo. Okolja, kot so mestna središča, prometne ulice … za psa predstavljajo veliko motnjo. Pes se v takem okolju težko osredotoči. Zato je pomembno, da postopoma dodajamo vedno več motečih dejavnikov.

4. Izbira nagrade

Če si pes zelo želi nagrade, pomeni, da je zelo motiviran. Zato je za dobro motivacijo psa bistvena tudi izbira ustrezne nagrade. Najpogostejša oblika nagrade je hrana oz. igrača. Opazujte svojega psa, katera oblika nagrade mu pomeni največ, in to nagrado uporabljajte, ko odpeljete psa v novo okolje.

Avtor: Nuša Pečnik