5 zmot o vzgoji psov

13. novembra, 2018
Vzgoja psa se je skozi desetletja močno spremenila. Avtoritarno, vojaško strogost je zamenjala pozitivna motivacija brez prisile. A v glavi marsikaterega skrbnika so še vedno globoko vtisnjena stara načela. Skušajmo jih spremeniti!

1. Uredilo se bo samo po sebi

Prepričanje je lažno, pa še vedno preveč prisotno, sploh ko gre za srečanja z drugimi psi. Kakšen konflikt res rešijo psi sami. Toda, kaj pa če ga ne? Tu ne gre le za možnost poškodb, temveč tudi za psihični vpliv teh situacij na bolj občutljivega izmed psov. Poleg tega se vprašajmo: kako nam bo pes zaupal, če ga v ranljivih situacijah pustimo samega? Bolje bo, da pravila pri srečanjih postavljamo skrbniki.

2. Vedenje je značilno za pasmo, zato ga ne moremo spremeniti

Marsikdaj vedenje svojega psa opravičujemo z njegovo pasemsko pripadnostjo. ”To je pač šnavcer, ne morem ga odvaditi vlečenja na povodcu”, ali pa ”beagle ima zelo razvit lovski nagon in ga zato ne morem spustiti s povodca”, sta stavka, ki ju lahko pogosto slišimo. Ali je to res? Povsem normalno je, da se bo lovski pes hitreje odzval na premikajoče se dražljaje, kot kakšen pripadnik molosoidnih pasem. Ampak s pravilno vzgojo lahko dobro obvladamo vsakega psa in vsako pasemsko posebnost. Z redno vadbo, potrpežljivostjo in doslednostjo bomo zmagali.

3. Mladiček je zaščiten!

Skrbnik, ki misli, da odrasli psi ne napadajo mladičev, bodo verjetno kaj kmalu neprijetno presenečeni. Pasji mladiči pred takšnimi napadi nimajo kakšne ”naravne” zaščite. Res je, da imajo takšno zaščito v lastnem krdelu, kjer jim mati marsikaj dovoli, tuji psi pa do vsiljivih pasjih mladcev niso nič kaj posebno nežni in prijazni. Nekateri odrasli psi, ki imajo slabe izkušnje z mladiči, so do njih še posebej napadalni. Seveda pa mladiček potrebuje stik z odraslimi psi, le s skrbniki se prej pogovorite o odnosu njegovega psa.

4. Psi potrebujejo trdo roko

Kdor razmišlja tako, ni poznavalec vedenja psov. Še vedno se najdejo tudi skrbniki, ki ostrine in strogosti ne razlikujejo od doslednosti. Doslednost je pri vzgoji psov nujno potrebna, saj z njo psa učimo osnovnih pravil. Z nedvoumnimi pravili bomo olajšali življenje tako sebi, kot svojemu štirinožnemu prijatelju. Želena pravila pa bo psiček sprejel in se po njih ravnal, če jih bomo določali s potrpežljivostjo in ljubeznijo. Vodnik, ki mora vedno znova dokazovati, da je prvi v krdelu, v pasjem svetu ne uživa zaupanja.

5. Ima slabo vest?

Čeprav je videti, da ima pes slabo vest, ko smo ugotovili, da je uničil povsem nov čevelj, živimo v zmoti. V takšnih primerih namreč pes nima občutka, da je storil karkoli narobe in zato tudi nima slabe vesti. Pes pa zna iz našega razpoloženja prav dobro razbrati, da ga ne čaka nič dobrega, čeprav ne ve zakaj. Karati ali celo kaznovati psa po dejanju je povsem nesmiselno in neučinkovito. Ukrepamo lahko le, če dobimo psa pri dejanju.