7 navad zelo učinkovitih lastnikov psov

agnesliinnea / Pixabay
“Sedem navad za uspeh v poslu” dr. Stephena Coveyja je trenerka za pse Tiffany Lovell prilagodila za usposabljanje lastnikov psov, ki si želijo uspešnejšega odnosa s psom.

1. Bodite proaktivni

Ko prvič pripeljete psa domov, mu najprej pokažite, kam naj bi šel na potrebo – preden ga pripeljete v notranjost! Ostanite tam, dokler ne gre na potrebo, in ga takoj nagradite s priboljškom in pohvalo! Potem mu za začetek omogočite dostop do le ene sobe ali območja v hiši. Dovolite mu, da se sprosti na območju, kjer je varno raziskovati, ne da bi lahko naredil večje napake, in kjer je voda, hrana, igrače in postelja. Nagradite ga za to, da vljudno sede, ko sreča vsakega člana družine in vsakega obiskovalca! Psi delajo tisto, kar jim ustreza in kar je varno zanje. Če uvedete vedenja, ki so varna za psa in delujejo za oba, jih bo vaš pes začel izbirati po naravni poti.

2. Začnite s koncem

Če želite spremeniti neželeno vedenje, se morate najprej odločiti, kaj želite namesto tega storiti. Zelo preprosto je reči, “ne želim, da moj pes laja na poštarja.” To morate obrniti in se odločiti, kaj najraje počnete s svojim psom v teh trenutkih. Za spremembo neželenega vedenja moramo biti sposobni pogledati končni cilj. Če vaš pes laja, se lahko odločite, da želite, da se igra s svojo igračo ali gre v njegovo posteljo, medtem ko poštar pride pred vrata. To so končna vedenja, ki jih lahko imate v mislih, da boste natančno vedeli, kaj boste naučili svojega psa.

3. Najprej postavite prednostne naloge

Verjetno je več stvari, ki jih želite spremeniti ali delati s svojim psom. Vsako vedenje, ki je pomembno za varovanje psa in ostalih družinskih članov, mora biti glavna prednostna naloga.

Osredotočite se na poučevanje svojega psa, da je prometna cesta ob hiši nevarna in da ko ga pokličete, se odzove na vaš klic. Pripravite ga na prihod novega družinskega člana itd.

4. Mislite na obojestransko korist

Pri delu s psom vedno razmišljajte v smeri, da so stvari zanj enako koristne kot za vas. K sreči to ne bi moglo biti lažje, saj bo večina psov z veseljem delala za hrano, igrače in/ali pohvale. Vaš odnos s psom bi moral biti kot katerikoli drug v vaši družini, zgrajen na medsebojnem spoštovanju in ljubezni drug do drugega. Če razmislite, kako se mora vaš pes počutiti v danem položaju – tako kot bi to storili partnerju ali otroku – lahko nato pristopite na način, da oba prejmeta tisto, kar v tistem trenutku potrebujeta.

5. Psa morate razumeti

Ljudje hitro pričakujemo popolno razumevanje od popolnoma druge vrste – tiste, ki sploh ne govori našega jezika. Na drugi strani upoštevajte, da psi ves dan z nami govorijo s svojo telesno govorico. Na žalost se večina ljudi tega jezika nikoli ne nauči. Ne smemo pozabiti, da imajo naši psi svoje misli in občutke in da okolje, ki jim ga podrejamo, vpliva na oboje. Če psa nagovarjate, da sedi ali leži, ko je v veterinarski ambulanti in tega ne počne, ni to zato, ker je trmast. Vaš pes je lahko v tem položaju prestrašen, zaskrbljen ali preobremenjen in meni, da bi bilo nevarno ali neprijetno sedeti ali ležati. Ni kljubovalno neupoštevanje vaših ukazov. Tako se odziva na svoj instinkt in čustva. Vsak od nas to stori, ko se počutimo prestrašeni ali ogroženi. Ko spoznate, kako vaš pes komunicira s svojim telesom, pomeni, da vam je mar zanj. Pokažite mu, da vam lahko zaupa, da mu boste pomagali iz stresnih okoliščin in razumeli boste, kaj potrebuje.

6. Delujte v sinergiji

Morda ste posvojili psa iz zavetišča, da bi se z njim crkljali. Vendar je pes, ki ste ga posvojili poln energije in si želi dolgih sprehodov in veliko aktivne pozornosti. Namesto da na to gledate kot na neuspeh, razmislite o novih možnostih, da bi lahko skupaj delali kaj bolj aktivnega. Morda vam bo ta nepričakovani pasja lastnost odprla nov svet.

7. Učenje poteka iz dneva v dan

Če mislite, da boste trenirali psa kot nekaj, kar počnete nenamerno (ko najdete čas) prvih nekaj tednov, z rezultati ne boste zadovoljni. Če pa v svoj vsakdan vpletete trening s svojim psom in o vsaki kratki interakciji razmišljate kot o učnem trenutku, boste presenečeni nad rezultatom. Vaš pes bo od vas prejel jasna in dosledna sporočila v različnih položajih. To mu bo omogočilo, da se bo razvil v mirnega in samozavestnega psa, ki resnično razume, kaj se od njega pričakuje.

B.R.