7 skrivnosti uspešne vadbe

Shutterstock.com
Za uspešno vadbo s psom je potrebno upoštevati nekaj pravil. Ne drži vedno, da več vaje prinaša več uspeha. Včasih se pes ne počuti najbolje in drugič ne njegov lastnih. Zato 7 nasvetov za uspešno vadbo.

1. Konec, ko je najlepše

Vse teče kot namazano, naš pes navdušeno sodeluje, kar zavriskali bi od veselja? Ravno pravi čas, da naredimo odmor. S psom nikoli ne vadimo več kot 15 minut skupaj, pa čeprav ne kaže nobenih znakov psihične ali telesne utrujenosti. Sicer tvegamo, da bo njegova vnema nenadoma padla. Pomembno je tudi, da vadbo vedno zaključimo s sprostitvijo: z igro ali malce ljubkovanja.

2. Prevelika ambicioznost je škodljiva

Učenje in ponotranjenje novega znanja potrebujeta svoj čas. Ko pes novo vajo razume in se na povelje vedno odzove, je prav, da na tej točki prenehamo. Privoščite sebi in psu malo veselja nad naučenim.

3. Včasih je dobro začeti na začetku

Ali je naš pes raztresen, nemiren in ga zelo motijo dražljaji iz okolja? Ali smo ugotovili, da ni tako poslušen kot sicer, ko mora opraviti kakšno malce bolj zapleteno vajo, ali pa ga želimo naučiti kaj novega? V takem primeru je najbolje, da naredimo kratek odmor, potem pa pričnemo znova – z vajami, ki jih dobro obvlada!

4. Pametno s priboljški

Vadba z lačnim psom je prav tako neprimerna kot vadba s polnim želodcem. Najmanj dve uri po obilnem obroku s psom ni primerno vaditi. Prav tako ne več kot šest ur po obroku, saj bo lačen in bo imel ”v glavi” samo priboljške, s katerimi ga nagrajujemo. In pozor: nikoli ni dobro, da mu damo priboljšek po vsaki dobro opravljeni vaji. Nagrade menjamo: enkrat ga zgolj pohvalimo, drugič potrepljamo, se z njim poigramo, vmes mu damo tudi kakšen priboljšek.

5. Ne iz nič na veliko

Naše življenje uravnava čas in večino stvari moramo početi natančno ob določenem času. Pasja časovna ura pa bije drugače. Ko je na prostem, si želi najprej malce ovohavati, se orientirati v okolju, si malce prekrvaviti mišice in se sprostiti. Zato je še najbolje, če ga pred vadbo spustimo, da sproščeno teka, potem pa mu privoščimo še malo ljubkovanja. Z vadbo začnemo, ko bo pozoren nase.

6. Raje s podvojeno motivacijo

In kaj v primeru, ko imamo sami slab dan in nam naenkrat zmanjka volje za delo in vadbo? Svoje slabo razpoloženje bomo v hipu prenesli na psa, saj je izvrsten opazovalec in temeljito obvlada pomen naše obrazne mimike in telesne govorice. Čuti tudi našo nestrpnost in slabo voljo. Uspešno bomo vadili le, ko se dobro počutimo tako mi, kot pes.

7. Ko vadba postane dolgočasna

Zlasti pri vajah poslušnosti se pes že lahko začne dolgočasiti. Izvajati mora povelja, na primer ”Sedi”, ”Prosto”, ”Stoj.” Pes mora v razmeroma kratkem času opraviti od 10 do 15 vaj, kar postane zanj dolgočasno, zato bo iz vaje v vajo delal slabše. Ko to opazimo, je zadnji čas, da štirinožcu dovolimo, da se vsaj malo sprosti.