Šolanje in šport

Aktivno s psom tudi pozimi

www.Shutterstock.com
Psi zelo različno prenašajo nizke zimske temperature. Veliko je odvisno predvsem od dolžine in gostote dlake, starosti psa, telesne kondicije in zdravstvenega stanja psa.

Glede na vse to moramo pse primerno zaščititi. Nekatere pasme psov tudi pri zelo nizkih temperaturah in vetru ne potrebujejo nikakršne zaščite, spet drugi bodo brez plaščka zelo prezebli. Tretji pa plaščka ne potrebujejo, ker bi jih zeblo, temveč zato, ker jih v nasprotnem primeru ovira dlaka.

Tak primer je med drugim tudi priljubljena pasma kavalir kralja Karla.  Predstavniki načeloma ne potrebujejo dodatnih oblek za gretje telesa, ko so aktivni v mrazu, a je njihova dolga dlaka pravi magnet, kamor se naberejo snežne kepe. Te praktično onemogočajo normalno hojo in premikanje psa po snegu. V takšnih primerih bo dovolj že enostaven plašček, ki pokrije in skrije odvečne dlake, kamor bi se lahko nabiral sneg.

Ne glede na to, ali gremo zgolj na sprehod, športno aktivnost s psom ali pa trening trikcev, moramo pozimi poskrbeti za primerno zaščito. Ne pozabite na zaščito pasjih blazinic, ki jim sol na cesti, pločnikih in asfaltnih površinah ne dela prav nobene usluge. Komu se hoja po ledenih površinah morda zdi zabavna, a je za psa ravno tako nevarna kot za nas. Tudi psi se namreč lahko kaj hitro poškodujejo na ledenih površinah in si pretegnejo kakšno mišico ali dve. Previdnost velja!

Izgovore na stran, svež zrak kliče

Ne glede na to, kakšno je vreme, lahko vedno izvajate vaje poslušnosti tudi zunaj. Naj vas ne motijo dež, sneg, mraz ali veter. Paziti moramo le, da vaje in predvsem dolžino vaj prilagodimo razmeram. Vaje odlaganja tako ne delamo dolgo, kadar vidimo, da psa že zebe.

Tudi skoki čez ovire, tuneli in ostale zabavne ovire niso težava v snegu, paziti je treba le na poledenele površine in varnost na ovirah. Največja ovira je največkrat prav v naših glavah, ko si tako vneto razlagamo, češ: »Danes je premrzlo, dežuje, pa veter piha, spet drugič je prevroče«. Ko razmišljamo in trening prilagodimo tako, da bo ustrezal nam in našemu psu, je uspeh zagotovljen in verjemite, da se bosta potem oba počutila bolje, pa čeprav malo premočena in premražena.

Urška Krivec

error: Kopiranje teksta ni mogoče.