Dejavniki, ki vplivajo na impulzivnost psa

17. septembra, 2020
Da je pes impulziven, pravimo, če se na dražljaje iz okolja odziva zelo hitro, morda celo nepremišljeno. Kaj pa vpliva na impulzivnost psa?

Na impulzivnost psa vplivajo različni dejavniki.

Starost

Pri mladem psu so možgani še v razvoju in v obdobju odraščanja je impulzivnost težje nadzorovati. Pes psihično dozori pri dveh do treh letih starosti in tedaj se ponavadi tudi bolj ali manj ”umiri”. Nekateri psi pa so lahko impulzivni tudi do visoke starosti.

Velikost

Impulzivnost lažje nadzorujemo pri večjih psih z močno telesno konstitucijo. Pri tem seveda ne mislimo na prekomerno telesno težo, ampak na obseg in moč okostja. Pri vitkih psih in pri štirinožcih lažjega tipa je presnova hitrejša, kar vpliva tudi na njegov živčni sistem oz. na impulzivnost. Ampak pozor! Vse več je psov t.i. razstavnega tipa, pri katerih je zaželeno, da so čimbolj masivni (labradorci, bernski planšarski psi, rotvajlci, kavkaški ovčarji …) in imajo zaradi tega zdravstvene težave z gibali. To pa ne pomeni, da bomo pri njih kaj lažje nadzorovali impulzivnost.

Pasma in vzrejne linije

S selektivno vzrejo smo ljudje ustvarili pse določenega telesnega tipa in nenazadnje tudi pse določenih želenih vedenjskih vzorcev. Če vzamemo za primer pse, ki jih uporabljajo tekmovalci pri nekaterih športih, vemo, da so predstavniki nekaterih pasem zelo hitri in impulzivni. Pri teh so takšne lastnosti zaželene. Takšen je na primer malinois, ki je zato zelo primeren za tekmovanje pri t.i. klasičnih športnih disciplinah (sled, vaje poslušnosti in obramba) ali pa borderski ovčar, ki je v svoji kategoriji najboljši pri agilityju.

Vedenjske težave

Prevelika impulzivnost psa, ki je ni mogoče nadzorovati, je lahko tudi posledica neželenega vedenja, do katerega je prišlo zaradi stresa. Pri takih psih nadledvična žleza izloča povečano količino t.i. stresnega hormona kortizola, kar nedvomno vpliva tudi na vedenje psa.

ap, objavljeno v reviji Moj pes