Šolanje in šport

Kako nagraditi psa brez, da mu ponudite hrano?

Shutterstock.com
Priboljški po uspešno opravljeni nalogi so lahka in učinkovita nagrada za psa. Toda nagrada v obliki hrane je le eden od načinov. V nadaljevanju je predstavljenih pet načinov, za nagrado, ko ne želite poseči po priboljških.

Igrajte se s svojim psom

Igranje s psom je lahko močno orodje za vzpostavljanje odnosa med ljubljenčkom in lastnikom. Kakšno igro boste izbrali, je samo vaša (in pasja) odločitev.

Uporabite “življenjske nagrade”

To so stvari, ki jih vaš pes najraje počne v vsakdanjem življenju, na primer, da okrepite sedenje svojega psa, preden mu omogočite dostop do katere koli stvari, v kateri resnično uživa – tek s svojimi prijatelji, plavanje v ribniku ali ležanje z vami na kavču. Tovrstno nagrado je preprosto vključiti v vsakdanje življenje in je lahko še posebej koristna za pse, ki potrebujejo pomoč pri samonadzoru.

Ponudite svojemu psu besede pohvale

Pohvale so morda najpogostejša vrsta nagrade. Nekateri psi jasno pokažejo interes za pohvale, med tem, ko je drugim malo mar, sploh če besedno pohvalo kombinirate na primer s priboljškom.

Dotaknite se ga, kjer mu je všeč

Dotik je lahko čudovita nagrada za nekatere pse. Preden uporabite božanje, “čohanje” ali masažo kot nagrado, najprej razmislite o dveh stvareh: Katere vrste dotika so všeč vašemu psu? In kdaj uživa, da se ga dotaknete? Bodite pozorni, kaj počne vaš pes, ko se ga dotaknete; če se odtuji ali ne sodeluje z vami, ta nagrada ni zanj. Če se angažira, stopi k vam in hoče več, potem mu je nagrada všeč.

Ustvarite prostor

Prostor lahko uporabite kot nagrado s povečanjem oddaljenosti ali z odstranjevanjem družbenega pritiska. V pravih razmerah je prostor lahko zelo močna nagrada. Psa lahko nagradite za primerno vedenje (na primer gledanje v oči) v primeru sprožilca tesnobe (na primer strašljivega človeka), ko ga z odmikom oddaljite od sprožilca tesnobe.

Vir: Whole Dog Journal