Kako naučiti psa iskanja s pomočjo voha?

12. septembra, 2019
Shutterstock.com
Igre s pomočjo voha so zelo koristne, saj jih imajo psi zelo radi, poleg tega jih bo iskanje prijetno utrudilo in jim okrepilo samozavest.

Začnite s skrivanjem priboljškov

Večina psov z veseljem išče hrano, zato začnite s priboljški. Pes naj sede in čaka, če ne upošteva navodil, naj ga nekdo drži na povodcu. Hodite približno šest metrov stran, pokažite mu priboljšek, ga opomnite, naj ostane na mestu, in priboljšek položite na tla. Vrnite se do psa, opomnite ga, da še vedno sedi. Obrnite se in mu recite: »Išči!«. Nalogo opravi, ko gre do priboljška in ga poje. Vajo ponovite vsaj 6-krat. Vajo nadgradite tako, da vas opazuje med tem, ko mu priboljšek skrijete na lahko dostopna mesta (npr. za nogo stola).

Skrivanju dodajte vohanje

Pes naj sedi in gleda, kako po prostoru skrivate priboljške, nekaj na vidna mesta, nekaj v malo bolj skrite kotičke. Vrnite se do psa in ga opomnite, da še vedno sedi in čaka. Podrgnite priboljšek po papirnati brisači, brisačo mu dajte povohati, a mu ne dovolite, da jo poje. In mu recite »Vonj!«, potem pa še: »Išči!«. Takoj naj poišče in poje dobrote. Ponovite 6-krat.

Skrivanje priboljškov, ko je pes v drugem prostoru

Pes naj vas čaka v enem prostoru, v drugem pa skrijete 3 priboljške na lahko dostopnih mestih. Vrnite se k psu in recite: »Vonj!«, nato pa recite še »Išči!«. Morda bo imel težave pri iskanju vseh priboljškov. Če je treba, označite območje, tako da razširite roke in rečete: “Išči tukaj!”. Če mu pomagate, ne bo uporabljal voha. Če priboljška resnično ne najde, ga naslednjič poskusite skriti na nekoliko lažje mesto. Ponovite vsaj 6-krat. Postopoma skrite priboljške na težje dostopnih mestih.

Priboljške nadomestite z najljubšo igračo

Igra se lahko nadaljuje s skrivanjem najljubše igrače, korak po korak, kot pri priboljških.