Ko pes žveči in uničuje stvari

deposit.com
Na začetku nedolžna in zabavna igra lahko kmalu preraste v uničujoče in nevarno žvečenje, grizenje in trganje stvari.

Povsem normalno je, da mladiči in mladi psi žvečijo, trgajo in grizejo bolj kot odrasli psi, na ta način spoznavajo svet okrog sebe ali si olajšajo srbenje in bolečine pri rasti in menjavi zob.

Ne glede na vse lahko že takoj na začetku izločimo nekaj dejavnikov, ki prispevajo k uničujočemu vedenju psa. V prvi vrsti pes ne sme biti lačen. Lačni psi bodo prej iskali vir hrane in se bodo prej lotili predmetov, ki jih spominjajo na hrano. Ločitvena tesnoba je še en dejavnik, ki lahko močno vpliva na takšno vedenje. Na tem mestu naj opozorim, da obstaja velika razlika med ločitveno tesnobo in nevzgojenim psom. Psi, ki trpijo za ločitveno tesnobo, običajno žvečijo in trgajo le, kadar so sami. Nevzgojeni psi pa to počnejo tudi v drugačnih okoliščinah, tudi ob prisotnosti lastnika, drugega psa in podobno.

Zdolgočasen pes si hitro najde zabavo po svoji meri

V prvi vrsti bi vsekakor morali poskrbeti za zadostno vzgojo in socializacijo že mladička. Pomanjkanje gibanja in predvsem mentalne zaposlitve psa lahko kaj hitro privede k takšnim nezaželenim vedenjem. Zdolgočaseni psi bodo prej ali slej našli nekaj, s čimer se bodo zabavali. Kaj pa je bolj zabavnega od trganja novega kavča, ki tako omamno diši, ali žvečenja prepotenih čevljev lastnika? Zaposlite možgančke svojega psa in preusmerite njegovo energijo v pozitivno vedenje, ki si ga želimo.

Ponudite mu igrače za žvečenje in trganje

V času odraščanja ponudite svojemu psu primerne igrače za žvečenje in trganje. Pazite, da so te igrače resnično dobro narejene iz primernih materialov, ki se ne trgajo kar tako ali razpadajo. Igračo takoj, ko se začne trgati in razpadati, zavrzite, saj pes zlahka lahko pogoltne njene delce ali kar celo igračo.

Doslednost velja!

Bodite dosledni in psu pokažite, kaj sme in česa ne sme. Ni pošteno pričakovati od psa, da bo razlikoval, kateri vaši čevlji so za odpad in kateri so ravnokar iz trgovine. Zato mu nikar ne ponujajte predmetov, kot so stari čevlji, saj pes ne bo znal razlikovati med tistimi, ki jih lahko grize, in tistimi, ki jih ne sme.

Zaščitite smeti

Vsekakor morate svoje smeti dobro zaščititi. Še posebej mladi psi imajo veliko željo žvečiti, gristi in pojesti že uporabljene papirnate robčke, omamno dišeče nogavice in spodnje perilo … Vse to lahko privede tudi do zelo hudih zapletov in celo smrti psa.

Ne kaznujte ga takrat, ko najdete nekaj uničenega

Napake, ki jih nikakor ne smete narediti, so predvsem v smislu kaznovanja. Ne smete kaznovati psa za storjeno po tistem, ko je to že storil. Nič ne pomaga, če psa kaznujete, ko pridete domov iz službe in vidite raztrgan kavč. Pes v velikih primerih ne bo znal povezati neželenega vedenja s kaznijo in bo ta popolnoma odveč in neučinkovita. Nikakor ne zapirajte psa v kletko za več ur samo zato, da ne bo uničeval pohištva. Raje poskrbite za primerno vzgojo in socializacijo, kot da psa zapirate v majhno kletko samo zato, da ne bo ničesar uničil.

Urška Krivec