Lužica na preprogi – kako pravilno odreagirati?

8. novembra, 2019
heathergunn/Pixabay
Ali ima pes slabo vest, ker je naredil lužico na preprogi in se je po dejanju počasi in s sklonjeno glavo odplazil na svoje ležišče?

Mnogi skrbniki mislijo, da jo imajo, saj si to dejanje dejansko razlagajo takole: pes natančno ve, kaj je storil narobe, zato ima slabo vest in se je odplazil.

To pa ne drži in psiček našega zmerjanja ne bo povezal z lužico na preprogi, pa čeprav je od dejanja minilo le nekaj sekund. Zato torej nima nikakršne slabe vesti.

Zakaj se je pes po dejanju odplazil? Iz čiste preventive, ker je naše zmerjanje razumel kot skrbnikovo slabo voljo, zaradi katere ga ne čaka nič dobrega. Seveda pa si ne zna razložiti zakaj, in ga to sploh ne zanima. Želi se le umakniti nekam na varno.

Njegova odločitev je zanj pametna, čeprav je pri lastniku povzročila napačno prepričanje, da pes ve, zakaj ga je zmerjal, in da zato v prihodnje ne bo več opravljal potrebe v hiši. Kakšno bi bilo torej pravilno ravnanje v opisani situaciji?

Psičkovo dejanje je najbolje povsem spregledati in preprogo očistiti, ko pes tam ni navzoč. Če bi čistili preprogo v navzočnosti psa, bi si ta mislil: ”Super, če naredim lužico, bom deležen skrbnikove pozornosti.” Še najbolje, da očiščeno lužico na preprogi poškropimo z razkužilom z vonjem po limoni, da to mesto za psa ne bo več ”zanimivo”.  Nikakor pa ne smemo psu v lužico potisniti smrčka …

Psa lahko okaramo le takrat, ko ga dobimo pri dejanju, saj bo le v tem primeru vedel, zakaj se jezimo. Še najbolje da ga tedaj, ko se pripravlja na lulanje, mirno dvignemo v naročje in ga odnesemo na prosto. Pokažimo mu veliko veselja, ko bo tam opravil potrebo.

ap, objavljeno v reviji Moj pes