Popestritev okolja in mentalna stimulacija za psa: zakaj in kako?

18. aprila, 2021
Mentalna stimulacija, popestritev okolja, zaposlitev psa … vse to se lahko sliši zelo kompleksno, čeprav je v resnici zelo preprosto.

Popestritev okolja za psa ne terja niti veliko denarja, niti dodatne izobrazbe na tem področju, da bi psu to omogočili. Okolje lahko popestrite na enostaven način in tako poskrbite za mentalno stimulacijo, ki je ena izmed najboljših zaposlitev za psa.

A preden izveste, kako to početi, vas najprej verjetno zanima, zakaj bi to počeli?

Mentalna stimulacija psa je namreč enako pomembna kot fizična aktivnost. Miselni izzivi za psa nam pridejo še posebej prav, ko je na sporedu slabo vreme, ko je dan krajši od noči ali pa pes iz takega ali drugačnega razloga ne more ali ne sme na fizično aktiven sprehod. Miselni izzivi bodo psa prav tako utrudili, kot če bi ga peljali na dolg sprehod, saj od njega terjajo delo z nosom in seveda tudi z možgančki; koncentriranje in analiza dogajanja pa terjata svoj davek na energijo, zato je prenekateri pasji skrbnik nadvse presenečen, ko ugotovi, kako določene mentalne aktivnosti lahko psa utrudijo.

Na srečo vam za to ni treba daleč, pa tudi dragih pripomočkov ne potrebujete. Dovolj je že, če psu od časa do časa popestrite okolje s predmeti, s katerimi običajno ni v stiku. To so lahko škatle, ki ostanejo od dostave, stari in pošvedrani čevlji, preden jih dokončno zalučate v smeti, odeja ali igrača, ki si jo izmenjate s katerim drugim pasjim prijateljem in drugi poljubni predmeti, ki jih najdete v hiši (in ste nanje že pozabili).

Raztresite jih po prostoru, recimo, da je to hodnik, potem pa psu dovolite, da jih začne raziskovati s smrčkom. Presenečni boste nad tem, kako lahko na videz nepomembni in dolgočasni predmeti psu popestrijo okolje, spodbudijo delo z nosom in poskrbijo za mentalno stimulacijo. Psa imetje ves čas raziskovanja pod nadzorom.

Tovrstni pristop bo še posebej dobro vplival pri psih, ki so bolj plašni in potrebujejo nekaj usmeritev pri krepitvi samozavesti. Odlično se bo tudi obnesel pri psih, ki so hiperaktivni potrebujejo aktivnosti, ki jih bodo umirile, seveda je to odlična aktivnost tudi za tiste, ki ne smejo noreti, še vedno pa potrebujejo razgibane dneve.

Lena Gregorčič