Šolanje in šport

Preglasen pes: kako ukrepati?

Capri23auto / Pixabay
Ko ugotovimo vzrok, zakaj naš pes prekomerno laja (o možnih vzrokih smo že pisali) je čas za odpravljanje oz. uravnavanje tega neželenega vedenja.

Ignoriranje vedenja

Ta tehnika je lahko precej naporna, saj moramo biti zelo vztrajni in dosledni. Pes bo namreč vsakršen naš odziv na svoje lajanje razumel kot nagrado oz. kot potrjevanje svojega vedenja.

Odstranjevanje motiva

To metodo uporabimo še zlasti pri psih, ki so zelo teritorialni. V tem primeru bomo njegovo preveliko vnemo po varovanju teritorija zmanjšali oz. odpravili tako, da mu onemogočimo pogled na mimoidoče.

Preusmerjanje pozornosti

Manjši psi se predvsem zaradi slabih izkušenj pogosto bojijo večjih psov, svoj strah pa izražajo tudi z laježem. V takšnem primeru poskušamo z metodo preusmerjanja pozornosti. To storimo takole: ko bo naš pes zagledal večjega psa, mu ponudimo okusen priboljšek. Na ta način bomo psa naučili, da srečanje z večjim psom ne pomeni grožnje, ampak nekaj prijetnega – slasten priboljšek.

Odzivanje na ukaz ”Tiho!”

Če želimo psa odvaditi motečega lajanja, ga najprej naučimo, da bo lajal na ukaz. Ko bomo to dosegli, da bomo začeli učiti, da bo na povelje ”Tiho!” prenehal z lajanjem. Morda je nasvet videti malce čuden, a je opisana metoda lahko zelo učinkovita.

Za konec pa še to: motečega vedenja ne bomo odpravili čez noč. Potrebovali bomo nekaj tednov ali pa več doslednosti in vztrajnosti.

Nuša Pečnik (objavljeno v reviji Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.