Tudi star pes se lahko nauči novih trikov

Pregovor, da starega psa ne moremo naučiti novih trikov, je pogost v pasjem svetu, pa tudi izven njega. Tudi star pes se lahko nauči novih stvari.

Pravzaprav je v pasjem svetu tega pregovora (na srečo) slišati vse manj, saj se je marsikdo od nas že prepričal, da pregovor nikakor ne drži. Seveda je res, da tako kot pri ljudeh tudi pri starejših psih možgani delujejo malce počasneje, kar pa je odvisno predvsem od preteklih izkušenj. Pes, ki je od mladiča dalje živel polno življenje, bil dejaven družinski član in spremljevalec ter deležen pozornosti in učenja večino svojega življenja, bo tudi v starejših letih brez težav osvojil kakšno novo vedenje in se naučil novega trika.

Pes, s katerim se nihče ni pretirano ukvarjal, pa ni vajen razmišljati, se soočati z miselnimi problemi, kakršni se pojavijo pri učenju novih vedenj, pa tudi njegovo sodelovanje s človekom ne bo na kdo ve kakšni ravni. Takemu psu bo učenje v zrelih letih večji izziv kot prej omenjenemu, nikakor pa ne neuresničljiv. Uporabljanje možganov ter razvijanje novih spretnosti naše pse ohranja mlade in dejavne, zato nikar ne zanemarimo pasjega veterana in mu privoščimo lažji izziv ali dva na mesec. Brez dvoma nam bo za to hvaležen.

um, objavljeno v reviji Moj pes