Šolanje in šport

Učenje pasje govorice, 1. korak: opazovanje

Prvi korak k učenju pasje govorice je – opazovanje.

Opazujmo, kako se pes odziva, ko se doma ali na sprehodu nekaj zgodi (se v daljavi prikaže, pes, nekaj zaropota, pripelje avto … ); opazujmo ga, ko so v bližini drugi psi, otroci, neznanci; kaj bo naredil, kako se bo gibal … »Tako boste počasi začeli prepoznavati miritvene signale, ki jih pes uporablja v določeni situaciji.

Takrat se lahko bolj poglobite v posamezne signale. Za nekaj dni ali tednov se nato osredotočajte predvsem na prepoznavanje enega ali dveh signalov, na primer oblizovanje. Opazujte, v kakšnih situacijah se pojavlja in začeli boste razumeti, kaj pomeni.

Ko osvojite en signal, si izberite novega in pozornost namenjajte temu. Sprva bo to od vas zahtevalo veliko koncentracije, sčasoma pa to postane avtomatsko in vse bolje boste razumeli ne le svojega, ampak tudi druge pse,« pravi strokovnjakinja Alja Willenpart.

Za lažji začetek si lahko na spletu pogledate fotografije položajev, kako je videti pes v nekem čustvenem stanju. Če se vse to sliši za vas preveč zahtevno in naporno, pa je krajša možnost učenje ob pomoči strokovnjaka, ki področje dobro pozna.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.