Šolanje in šport

Učimo se: brisanje tačk

Brisanje tačk je lahko zelo uporaben ”trikec”, sploh takrat, ko se vrnemo z razmočenega sprehoda, pa tudi v suhem vremenu se med dlake na stopalih ujamejo pesek in mivka.

Cilj, ki ga skušamo doseči je, da kuža na skrbnikovo povelje s sprednjima tačkama začne praskati po preprogi.

Za učenje brisanja tačk potrebujemo:

  • debelejša brisača ali kopalniška preproga
  • kliker ali besedico ”ja”
  • priboljške

Učenje po korakih:

Najprej moramo pripraviti situacijo, ki bo kužka spodbudila, da bo začel s tačko praskati po brisači; v gubo na rob brisače skrijemo priboljšek, tako da ga bo pes zlahka zavohal in s smrčkom odrinil brisačo, nato pa priboljšek pojedel. To ponovimo dvakrat ali trikrat.

Nato priboljšek skrijemo globlje v brisačo (brisačo dvakrat prepognemo, kot palačinko), da si bo moral pes do njega pomagati s tačko. Ko bo kuža v želji, da bo prišel do priboljška, po njej popraskal s tačko, kliknemo in ga nagradimo s priboljškom, ki mu ga ponudimo iz roke ali vržemo na tla, stran od brisače. Ponavljamo toliko časa, dokler pes ne ugotovi, da klik prikliče s praskanjem po preprogi.

Od tedaj naprej brisačo še vedno nekoliko zvijemo ali preganemo, vendar vanjo ne skrivamo več priboljška. Čakamo, da pes po njej popraska, in ga takoj nagradimo. Ponavljamo.

Počasi brisačo prepogibamo vse manj, dokler pes zanesljivo in predvidljivo s tačko ne praska po povsem razgrnjeni brisači oz. preprogi.

Takrat je čas, da dodamo povelje. Ko kuža intenzivno praska, rečemo na primer ”BRIŠI”, nato kliknemo in nagradimo.

Domnevamo lahko, da bo do tu kuža praskal z eno, najverjetneje vedno isto tačko. Ker želimo, da bi uporabil obe prednji tački, ravnamo takole:

Psu naročimo ”briši” in z enim priboljškom nagradimo praskanje z eno tačko. Prvič, ko bo popraskal z obema tačkama, pa si bo prislužil posebno nagrado, zato ga bomo nagradili z več priboljški zapored. Ko bomo to nekajkrat ponovili, bo ugotovil, da se mu splača uporabiti obe tački, saj mu to prinaša obilnejše nagrade. Zavedati se moramo, da potrditev (klik + nagrada) psu sporoči, kdaj naj vajo konča. Doslej smo ga vedno potrjevali takoj, ko je začel praskati. Če želimo, da bi to počel dlje (saj je naš namen, da si tačke dobro obriše), ga moramo tega še naučiti. Brisanje podaljšujemo tako, da postopoma odlašamo trenutek, ko s klikom in priboljškom, sčasoma pa le s sprostitveno besedo (”skoči” ali ”konec”) psu sporočimo, naj neha praskati.

Pa veliko uspeha!