Šolanje in šport

Vaje za izboljšanje samozavesti psa

Shutterstock.com
Igra je – ne glede na to, ali je to prinašanje igrače ali pa igra vlečenja, ko se s psom borite za igračo – vsekakor zelo primerna vaja za izgradnjo pasje samozavesti. Če se seveda izvaja pravilno in upošteva nekaj nasvetov.

PRINAŠANJE ŽOGIC

Pri igri prinašanja žogic pazite na to, da žogice ne vržete predaleč ali preblizu. Kaj to pomeni, je zelo odvisno od vašega psa – je majhen, velik, energičen ali se komaj premika. V nobenem primeru mu ne mečite kamenja, palic ali snežnih kep. Vsekakor ne bo prav nič pomagalo k izgradnji njegove samozavesti, če mu vržete kamen med tisoč drugih kamenčkov ali kepo, ki se mu bo stopila v ustih, še preden jo bo lahko prijel.

IGRA VLEČENJA

Pri igri vlečenja pazite, da bo vedno pes tisti, ki bo na koncu zmagal. Nikakor in nikoli mu ne vlecite igrače ven iz gobčka. Bistvo te igre je, da pes najprej lovi igračo/zajca. Tega zajčka nato zagrabi, ga ubije/stresa (takrat se vi z njim bojujete za igračo), nato pa veselo in ponosno zajca ulovi. To je tisti trenutek, ki mu gradi samozavest. Med igro ga spodbujajte, da čim bolj trdno in veselo vleče, se čim bolj bori z vami, nato pa mu spustite igračo, pohvalite in tecite za njim, češ: »Ulovil si zajca, ne morem te ujeti, si prehiter zame«. Če želite igro nadaljevati, pokličite psa k sebi, naj on pride do vas in igro nadaljujte. Na koncu ga vedno pohvalite in mu igračo nadomestite s priboljškom ali čem podobnim.

NAJDI PRIBOLJŠKE

Igra, ki jo lahko igrate tudi v varnem udobju svojega doma in psa zaposli tako mentalno kot fizično. Iskanje priboljškov v stanovanju, na poligonu ali kjer koli naj bo zabavno in nagrajujoče za psa. Vedno zato uporabljamo le priboljške, ki jih ima pes zelo rad. Na začetku naj bodo vaje enostavne, nato pa težavnost lahko stopnjujete. Ne pozabite, da je glavni cilj še vedno graditi samozavest in ne v nedogled zaposliti psa.

Kako začeti?

Najprej poveljujte psu ‘sedi ali prostor’, nato okrog njega položite nekaj priboljškov. Psa sprostite in mu recite, naj išče priboljške. Pohvalite in spodbujajte ga, medtem ko išče in pobira priboljške. To nekajkrat ponovite, nato jih začnite skrivati na bolj oddaljena mesta in na različne lokacije. Še kasneje priboljške skrijte na mesta, ki jih pes ne vidi, kot je denimo pod preprogo …

UČENJE TRIKCEV

Učenje trikov pripomore k izgradnji samozavesti psa. Paziti morate le, da niste od začetka preveč zahtevni in ne pričakujete preveč naenkrat. Korak za korakom od najlažjih do najtežjih. In ne pozabite: vedno znova, kadar psu nekaj ne gre dobro, trening končajte tako, da mu ponudite nekaj, kar on zelo dobro zna in obvlada. Tako bo vsak trening končal vesel in samozavesten, da mu je uspelo. Končati trening z neuspehom le še poglobi težavo.

Urška Krivec (Celoten članek si lahko preberete v aktualni št. revije Moj pes – avgust, september 2019)

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.