Šolanje in šport

Vohanje je ključna stvar, če želite, da bo vaš pes srečen

Vohanje je najbolj preprosto naravno obogatitveno vedenje pri psih, a ga lastniki psov pogosto zanemarjajo. Nekateri ga psu celo prepovedujejo.

Pasji voh je ključnega pomena za komunikacijo, raziskovanje, pomirjanje, sproščanje, znižuje srčni utrip, daje boljše počutje in zmanjšuje tesnobo.

Vohanje je bistveni del komunikacije vašega psa. Z ovohavanjem vsakega stebrička pes pridobiva informacije o vseh psih in ostalih živalih v njegovi soseščini. Kadar se dva psa prvič srečata, drug drugega ovohavata po zadku. Tako preko vonja spoznata drug drugega.

Kadar bi pes ob srečevanju rad mirno razrešil situacijo z drugim psom, lahko začne ovohavati tla, saj mu s tem sporoča, da mu ni grožnja. S tem, da dovolimo psu takšno naravno vedenje, namesto da ga vlečemo vstran od psa, lahko znatno pripomoremo k temu, da oba psa situacijo razrešita pozitivno in ostaneta sproščena. To je naravna komunikacija psov, ki pa je pogosto uničena zaradi posega lastnikov, saj to vedenje prekinjajo, s čimer psu odvzamejo naravno komunikacijo in posledično tudi nadzor nad dogodkom.

Nina Jerot, CoolDog (celoten prispevek si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes)

error: Kopiranje teksta ni mogoče.