Šolanje in šport

Vtisnenje – nepovraten proces izjemnega pomena

Vtisnenje je učenje, ki se zgodi zelo zgodaj v življenju mladička. Začne se pri rojstvu, ko se mladiček uči od svoje matere in tudi svojih sovrstnikov.

Naučijo se miritvenih signalov, učijo se prepoznavati govorico telesa, ali je dovoljeno gristi ali ne in kako močno in še veliko drugih spretnosti. Naučijo se, s kom se lahko spoprijateljijo, s kom se bodo v bodoče parili in kako splesti vezi znotraj vrste. Naučijo se biti psi. Nekje med tretjim in sedmim tednom starosti se mladički učijo življenja v krdelu in prepoznavanju sovrstnikov. To je zelo pomembno, saj se bodo znotraj legla naučili nadzirati svoje agresivno vedenje brez večjih posledic.

Med razvojem se vtisnenje dogaja tudi preko drugih psov v gospodinjstvu ter drugih ljudi itd. Učijo in prepoznavajo nove vonjave. Po sedmem tednu starosti so sposobni vtisnenja tudi na družinske člane in ne samo na sovrstnike. To je izredno pomembno obdobje, ko se učijo z različnimi čutili prepoznati in komunicirati z ljudmi ter se učijo pravil. Vtisnenje je pomembno predvsem zato, ker naučeno ostane za celo življenje.

Vtisnjenje je mogoče le v kratkem časovnem in občutljivem obdobju življenja mladička. To je nepovraten proces izjemnega pomena, ki močno vpliva na kasnejše vedenja psa.