Nasveti Šolanje in šport

Vzgoja psa: 5 največjih zmot

Vzgoja psa se nikoli ne konča in zanjo ni enotnega recepta, vsak pes je drugačen. Pa vendar obstajajo osnovna pravila in obstajajo zmote.

Katerih je 5 največjih zmot, ko govorimo o vzgoji psa, nam je povedal Jure Pribičevič iz Alfakana.

1. S psom lahko trenira le 1 družinski član.

Pogosto slišimo, da si pes v družini izbere enega člana in bo ubogal samo njega. Tistega, ki je t. i. vodja krdela in usmerja dogajanje. To ne drži. Psa lahko vodijo vsi, ki z njim delajo. Torej vsi tisti, ki nadzirajo dobrine in se s psom kakovostno ukvarjajo.

2. Pozitivna motivacija je podkupovanje s hrano.

Pozitivna motivacija ni permisivna vzgoja in ni podkupovanje s hrano. Pozitivna motivacija pomeni nagrajevanje psa za želeno vedenje.

3. Vzgoja psa je odvisna od pasme.

Vzgoja psa ni odvisna od pasme. Vsak pes je lahko vzgojen, le pravilno se moramo vzgoje lotiti in si postaviti prave cilje.

4. Vzgoja psa = šolanje.

Vzgoja psa ni samo šolanje. Je precej širši in kompleksnejši pojem, ki zajema odnos, komunikacijo, učne procese, pasjo psihologijo in s tem tudi kompleksne vaje. Šolanje psa pa pomeni trening določenih vaj poslušnosti, ki največkrat v realnem življenju ne igrajo pomembne vloge

5. Za vzgojo moram vsak dan porabiti ogromno časa.

Če imate postavljen dober sistem in veste, kaj delate, boste vzgojo opravili sproti v svojem življenju in za to ne boste potrebovali veliko časa. Vsekakor vam pa svetujem, da se po pomoč in tako tudi prihranitev časa odpravite na kakovosten tečaj vzgoje.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.