Zategovanje psa – na ta način se ne zgradi zaupanja vreden odnos

28. januarja, 2021
Na sprehodu smo pogosto priča ponosnih skrbnikov psov, ki zategujejo svoje pse, kot da s sabo vozijo vrečo krompirja in ne želijo, da kakšnega izgubijo.

Čeprav mislijo, da z zategovanjem učijo psa slediti njihovemu koraku, v resnici psu sporočajo, da mu pes ali človek nasproti predstavlja nevarnost.

Ko se pes čuti ogroženega, je bistvenega pomena, da ima možnost umika, pri zategovanju pa v resnici ustvarjamo še več negotovosti. Psa se zateguje okoli vratu, kjer so prisotne pomembne mišice in potekajo živci, kar mu povzroča tudi bolečino, lahko celo prolaps sapnika.

Z zategovanjem psu sporočamo, da je pes ali človek, ki prihaja nasproti, nekaj slabega negativnega, saj ob tem vedno začuti bolečino. Pes bo tako povezal bolečino z nasproti prihajajočim psom ali človekom.

Zategovanje lahko morda deluje na kratek rok, vendar dolgoročno na ta način s psom ne moremo graditi zaupanja vrednega odnosa. Zategovanje psa na sprehodu nam ne more biti v ponos, saj s tem izkazujemo svojo moč in prevlado nad šibkejšim. Prav je, da se zato naslednjič, ko svojemu psu povzročamo bolečino in negotovost, vprašamo ali res ne gre drugače?

Povem vam, da gre!

Katjuša Rajovec, Zavod Muri