Šolanje in šport

Zatezne ovratnice – za učenje psa niso potrebne

Ovratnice, ki s silo povzročajo psu nelagodje, tako da nam sledi, kjer želimo so bile v uporabi (pre)dolgo časa, saj za učenje pasjega vedenja ni bilo dovolj znanja.

S pomočjo raziskav in imamo na voljo ogromno uporabnih informacij o učenju pasjega vedenja, ki je nam v korist. Ob tem ni nobene potrebe po uporabi sile.

Zatezne ovratnice bi morale biti preteklost

Zatezne ovratnice bi tako morale biti le še znak preteklosti. Pa temu žal ni tako. Vse prevečkrat se še vedno uporabljajo in povzročajo psu nepotreben stres. Najbolj žalostno je dejstvo, da se priporočajo celo v uporabi v nekaterih pasjih šolah.

Z zategovanjem psa v primeru, ko npr. pes sreča drugega psa ali zanj moteč element, psu dodajamo dodatno napetost. Osnove fizike nam povedo, da sila povzroči silo. Bolj kot bomo psa vlekli v svojo smer, bolj bo on vlekel stran od nas.

Pri neželenem vedenju moramo poiskati vzrok

Za odpravo nezaželenih vedenj vsekakor ni rešitev korekcija, temveč iskanje vzroka za določeno reakcijo. Bistvenega pomena pri reševanju vedenjskih težav predstavlja preventiva ter odprava vzroka, ki sproži določene vzorce v vedenju. Za kar pa je seveda potreben čas.

Zatezne ovratnice pri psu povzročajo poškodbe ter resno ogrožajo zdravje psa, tako fizično kot psihično. Zategovanje psov na sprehodu je dokazovanje navidezne moči, ki psu dolgoročno ne prinaša nič drugega kot še večje težave. Vaša moč pri vzgoji psa naj bo vedno znanje!