5 zanimivih dejstev o pasjem poljubu

22. decembra, 2018
Pasji poljub ali ko te pes poliže po obrazu, se zdi kot izraz njegove ljubezni. Toda kaj v resnici pomeni takšno obnašanje?

Pasji poljub večina dojema kot – poljub. Toda priznani veterinar dr. Patty Khuly pravi, da v pasjem jeziku to običajno pomeni ‘željo po še’, največkrat hrane. A pasji poljub ni le to, pravzaprav se za njim skriva nekaj zanimivih dejstev.

Psi s poljubom med seboj določijo status

Kot pravi dr. Khuly, je pes, ki ‘poljubi’ drugega psa, nižje na ‘pasji socialni lestvici’. ”Ti socialni znaki so pomembni predvsem za pse v krdelu, saj jim pomagajo razviti trdne socialne strukture z minimalnimi spori.”

Pasji poljubi so stari že 10.000 let

Poljubi so se najverjetneje pričeli prav pri psih in ne pri ljudeh. Od nekdaj mladički ližejo svoje mame, preden dobijo hrano. S ‘poljubljanjem’ nadaljujejo tudi v odrasli dobi in sicer največ ‘poljubov’ namenijo tistemu, ki je njihov prvi skrbnik.

Poljubljanje je lahko senzorično obnašanje

Včasih je edini razlog, da nas pes poliže po obrazu precej neromantičen – privabi ga naš oster, nenavaden, nov vonj. Naj bo to losjon, krema ali pa nekaj, kar smo pojedli in je psu zadišalo …

Psi nekatere ljudi poljubljajo bolj kot druge

Poljubljanje je naučeno vedenje. Če skrbnik, ko ga mladiček ‘poljubi’, to pohvali, ga opogumi, to intenzivno sprejme, bo mladiček to dojel drugače, kot če njegov poljub ignoriramo. To obnašanje bo prenesel v odraslo dobo. Če ste vi edini v družini, ki spodbujate to dejanje pri psu, bo pes poljube mnogo bolj pogosto delil vam kot preostalim.

Obstajata pravi in napačen čas za poljube

Ne glede na to, kako radi imate svojega psa, ne silite ga k tem, da vam deli poljube. Psi konstantno skrbniku sporočajo, kdaj jim je udobno in kdaj ne. Tudi lizanje ali ‘pasji poljub’ je en signal in če to pes naredi sam od sebe, je to sprejemljivo. Če pa bi ga v to silili, lahko postane precej nervozen.