Ali nas psi prepoznajo na zaslonu telefona, televizije in fotografijah?

16. julija, 2022

Evropski znanstveniki so izvedli številne študije o tem, kako psi obdelujejo informacije na malih zaslonih. Rezultati so pokazali, da se psi sicer zavedajo, da na zaslonu telefona gledajo človeški obraz, vendar ne prepoznajo, da je ta človek njihov lastnik.

Znanstveniki pravijo, da se zdi, da je realistična velikost pomembna za vizualno dojemanje psov o tem, kdo je njihov lastnik, saj pes ne registrira majhnega lastnika na zaslonu kot svojega lastnika.

Kaj pa na zaslonu televizije?

Nekateri psi lahko prepoznajo svoje lastnike na televizijskem zaslonu. Vendar ne razumejo, kje točno so njihovi lastniki. Pogosto pes pogleda za televizorjem in se morda sprašuje, ali je njihov lastnik tam.

Prepoznavanje fotografij na zaslonih

V finski študiji so raziskovalci opazovali 31 psov, med gledanjem zaslona z različnimi slikami človeških in pasjih obrazov. Nekateri obrazi so bili psom znani (njihov lastnik ali drug pes, s katerim so živeli), nekateri pa neznanci. Ugotovili so, da so psi res sposobni zaznati obraze na slikah in da je večja verjetnost, da bodo svoj pogled usmerili na znan obraz kot na neznanega.

Ugotovili so tudi, da psi raje gledajo slike drugih psov kot ljudi – celo svojega lastnika. Psi so v študiji dlje časa gledali fotografije drugih psov kot fotografije ljudi, ne glede na to, ali so bili človeški obrazi znani ali ne.

 

Vir: Cuteness