Borderska ovčarka Chaser je poznala več kot 1000 besed

25. septembra, 2020
Lani preminula borderska ovčarka Chaser je imela najboljši do sedaj izmerjeni spomin izmed vseh živali na svetu. Poznala je več kot 1000 besed, tudi stavke.

Ni presenetljivo dejstvo, da je bil njen skrbnik prof. John W. Pilley, ki je poklicno proučeval pasjo govorico. S Chaser je delal vse odkar je bila mladiček, pa do njegove smrti leta 2018.

Chaser je bila sposobna po imenu identificirati in prinesti 1022 igrač. Že pri petih mesecih je vedela, da imajo predmeti svoje ime in že tedaj je povezala določeno igračo z določenim imenom. Da pa se je vse to vtisnilo v njen dolgotrajni spomin, je bilo potrebno izjemno veliko vaje. Poznala je samostalnike, glagole, pridevnike, tudi besedne zveze in cele stavke.

Chaser je umrla poleti 2019, stara 15 let, le eno leto zatem, ko jo je zapustil njen skrbnik. Po smrti Pilleya sta zanjo skrbeli njegovi hčeri in žena. ”K nam je prišla, ko je imela 8 tednov. Sedeli smo na verandi, ko je mimo hitro pripeljal, skoraj priletel rdeči džip, Chaser pa je prav tako skoraj poletela za njim. In smo jo poimenovali Chaser (chase pomeni lov, loviti),” je povedala Johnova žena Sally Pilley.