Černobil, mesto duhov, postal raj za volkove in druge divje živali

4. marca, 2019
www.treehugger.com/@Michkasova Elena
Ekološka črna luknja, ki je vse od nesreče brez prebivalcev, je na ta račun postala pravi naravni rezervat, kjer je sedemkrat več volkov kot na sosednjih območjih.

Ne le, da populacija volkov v černobilski coni zelo hitro raste, ti volkovi so se pričeli seliti tudi na druga območja. 14 volkov so znanstveniki opremili z ovratnicami in sledili njihovim premikom. Eden izmed njih je odpotoval precej daleč ven iz ‘černobilske cone’, v treh tednih je prepotoval 300 kilometrov stran od ‘meje’. Medtem ko starejši volkvi ostajajo znotraj cone, mlajši le to počasi zapuščajo.

© Pe3k | Zapuščen černobilski zabaviščni park (Treehugger.com)

Ta cona je tako postala neke vrste inkubator za divje živali. ”Namesto, da je Černobil za vedno ekološka črna luknja, sedaj postaja kot vir ohranjanja populacije divjih živali v regiji. To pa se ne nanaša le na volkove, saj podobno težnjo opažamo tudi pri preostalih divjih živalih,” je dejal vodilni avtor raziskave, Michael Byrne, ekolog z univerze Missouri, ki se ukvarja s prostoživečimi, divjimi živalmi. Ob tem je dejal, da se veliko ljudi boji, da bodo ti volkovi strašili ljudi, ker da izhajajo iz černobilske cone in potemtakem so čudnega izgleda, toda Bryne pravi, da so to povsem normalni volkovi z eno glavo, enim repom in štirimi nogami.

vir: Treehugger.com