Kako so psi na Aljaski leta 1925 preprečili epidemijo davice

6. februarja, 2021
Ste že slišali zgodbo o tem, kako so psi na Aljaski preprečili epidemijo davice? Pasja vprega 16 psov je v neverjetnih razmerah uspela pripeljati zdravilo.

Pisalo se je leto 1925, ko je v rudarskem mestu Nome na Aljaski izbruhnila davica. Edini zdravnik je imel le malo seruma zoper to bolezen, zdravilo pa se je nahajalo v aljaški prestolnici Anchorage, ki je od mesta Nome oddaljena 1610 kilometrov. In ker takrat še ni bilo letalskega prometa, se je začela misija nemogoče, v kateri je vprega 16 psov oddrvela proti Anchorageu. Vreme je bilo namreč izjemno slabo, divjali so snežni viharji, temperatura naj bi se gibala okrog -50 stopinj Celzija, a psi so kljub vsemu srečno prispeli do cilja in v Nome zadnji hip prinesli zdravilo, da je zdravnik lahko preprečil uničujočo epidemijo.

V spomin na ta dogodek se je leta 1967 začela dirka s sankami Iditarod Trail, ki traja še danes – le s to razliko, da je danes veliko bolj zahtevna. Leta 1973 so namreč organizatorji dirko Iditarod Race spremenili v naporno 9 do 12-dnevno dirko, ki se konča prav v mestu Nome. Na dirki so nekoč prevladovali inuitski vprežni psi, danes pa v vpregah najdemo različne pasme, od aljaških malamutov do sibirskih haskijev in križancev med najrazličnejšimi pasmami.

Začetek letošnje dirke je po zdajšnjih napovedih organizatorjev napovedan za 6. marec. Prva etapa skozi Anchorange ima običajno predvsem ceremonialno vlogo. Pravo tekmovanje se največkrat začne dan za tem v kraju Willow. Nato pot pasje vprege pelje skozi gorovja in prostranstva, čez zaledenelo reko Yukon in nato ob obali Beringovega morja do končnega cilja, mesteca Noma. Zmagovalec s potjo navadno opravi v devetih dneh.

Katja Željan