Lastniki psov srečnejši od lastnikov mačk

29. aprila, 2019
www.bustle.com
Raziskava je pokazala, da je kar 36 % lastnikov psov svoje stanje označilo kot ‘zelo srečno’, medtem ko je tako odgovorilo le 18 % lastnikov mačk.

Gre za ugotovitve The General Social Survey (GSS), ki jo vodi organizacija NORC na univerzi v Chicagu. Raziskava je primerjala življenje pasjih in mačjih skrbnikov. Poleg zapisanega, so ugotovili še, da so pasji lastniki bolj pogosto poročeni in bolj pogosto so tudi lastniki hiš, kot pa mačji lastniki. GSS je te podatke zbirala od leta 1972, pri tem pa so vsako leto vključili od najmanj 1500 do največ 3000 ljudi. Pri tem pa so posameznikom sledili na najrazličnejših področjih, od tega denimo, ali konzumirajo marihuano pa do tega, v kakšni zvezi so.

To pa ni edina raziskava, ki je analizirala življenje pasjih in mačjih lastnikov. Nedavna študija 2000 odraslih pasjih skrbnikov je pokazala, da v povprečju le ti prehodijo 1400 kilometrov na leto in so na splošno mnogo bolj fit v primerjavi s tistimi, ki jim psi ne delajo družbe. Še ena raziskava iz leta 2016 pa je pokazala, da so lastniki psov na vseh vidikih življenja bolj zadovoljni in srečni kot pa lastniki mačk.

Da pa ne bo kakšnega razočaranja pri mačjih skrbnikih, naj zapišemo še, da je še mnogo več raziskav analiziralo življenje tistih, ki jim nasploh družbo dela kakršnakoli domača žival in prav vse so pokazale, da družba živali pozitivno vpliva na posameznika, njegovo produktivnost v službi in njegovo zadovoljstvo z življenjem nasploh.