Zanimivo Življenje s psom

Prvi Veticus v Sloveniji: Kaj pomeni, če pes gleda izpod čela?

Ali veste, kaj vam sporoča pes, ko se vam nasmiha s kotički ustnic? Kaj pa, ko zeha in vas prikupno gleda izpod čela? Bi znali prepoznati njegove znake bolečin?

Prav prepoznavanje telesne govorice je izrednega pomena za ustrezno skrb za živali.

V tem so se med drugimi na 1. srednješolskem tekmovanju veterinarskih tehnic in tehnikov Veticus, ki je potekal v četrtek, 21. aprila 2022, na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, pomerili dijaki 3. in 4. letnikov programa veterinarski tehnik/ca v Sloveniji.

Kaj nam psi sporočajo z zehanjem?

Živali, predvsem psi, so mojstri prepoznavanje telesne govorice. Zehanje, oblizovanje, izmikanje pogledu, “smejanje”… vse to so tako imenovani miritveni signali, s pomočjo katerih živali sproščajo medsebojno napetost in se izogibajo morebitnemu konfliktu.

Miritveni signali pri psih

Enaka znamenja, s katerimi poskušajo preprečiti konflikt oz. rešiti neprijetno situacijo, uporabljajo psi tudi za to, da drugim pokažejo miroljubne namene. Ta znamenja imajo še eno zelo pomembno vlogo, namreč, da agresivnost, kadar je v drugem psu že prisotna, blažijo ali celo zaustavijo.

Teh znamenj je veliko:

  • Obstanek na miru, uleganje, sedanje, pretegovanje, priklon;
  • Ignoriranje, počasni odzivi, počasna hoja, hoja mimo v rahlem loku;
  • Telo z bokom obrnjeno proti drugemu, telo ukrivljeno v C, kazanje hrbta in počasen umik;
  •  Odvračanje glave stran, sklanjanje glave, uhlju spuščeni ali obrnjeni nazaj;
  • Povešanje oči, pripiranje oči, mežikanje, gledanje v zrak;
  • Pasji smehljaji, hitro oblizovanje smrčka (kadar ni hrane), zehanje;
  • Dvigovanje tačke, zamahovanje s taco;
  • Intenzivno vohanje in praskanje po tleh, praskanje telesa …

Podelili 5 zlatih priznanj na tekmovanju

Na tekmovanju je sodelovalo 140 dijakinj in dijakov, ki se izobražujejo v programu veterinarski tehnik/ca. Najboljših 50 pa se je prejšnji četrtek na šoli gostiteljici, BIC Ljubljana, pomerilo tudi v praktičnih preizkusih. Pomerili so se v teoretičnem in praktičnem znanju o prepoznavanju vedenja, pristopih in fiksaciji različnih živalskih vrst.

Najboljših 15 tekmovalcev se je uvrstilo v zaključni situacijski preizkus, kjer so nalogo najbolje opravili Zoja Gartner (BIC LJ), Gaj Železnik (BTŠ MB), Nika Rajzman (BTŠ MB), Nika Ciglar (BTŠ MB) ter Zala Kozjek (BIC LJ), ki so prejeli zlato priznanje. Strokovna komisija je podelila še 15 srebrnih in 27 bronastih priznanj.

 

Vir: BIC LJ

error: Kopiranje teksta ni mogoče.