Psi in skrbniki so si podobni tudi po značaju

6. maja, 2019
www.schertzanimalhospital.com
Velikokrat smo presenečeni, kako so si nekateri psi in skrbniki vizualno podobni. Najnovejša raziskava pa je pokazala, da si psi in skrbniki delijo tudi osebnost.

Vodja raziskave, William J. Chopik z univerze v Michiganu je v študiji je zajel 1681 pasjih skrbnikov ter na podlagi standardiziranega vprašalnika proučeval njihove osebnosti in osebnosti njihovih psov. Ugotovil je, da imajo psi in njihovi skrbniki zelo podobno osebnost.

Zelo nekonfliktna oseba bo najverjetneje imela psa, ki bo zelo aktiven in manj agresiven. Raziskava je pokazala denimo, da so skrbni skrbniki svoje pse opisali kot zelo odzivne pri treningu, medtem ko so nevrotični skrbniki svoje pse opisale kot prestrašene. ”Če je nekdo sproščen, bo tak tudi njegov pes,” je dejal vodja raziskave J. Chopik.

Razlog, da si je mnogo skrbnikov tako podobnih s svojim psom, je deloma v tem, da si že v pričetku vsak izbere sebi najbolj primernega psa, deloma pa zato, ker se pes prilagodi skrbniku in njegovemu načinu življenja, tudi razmišljanja.