Psi lahko “gledajo” s svojim smrčkom, pravi nova raziskava

4. avgusta, 2022

Vsi vemo, da je vonj eden glavnih in občudovanja vrednih čutov pri naših štirinožnih prijateljih, nedavne znanstvene raziskave pa ugotavljajo, da lahko psi skorajda dobesedno gledajo s smrčkom.

Dokazana povezava med možganskimi centri

Ekipa veterinarjev iz New Yorka je ugotovila, da sta vid in vonj v pasjih možganih medsebojno povezana – tega doslej niso opazili še pri nobeni živalski vrsti.

S pomočjo magnetne resonance so ugotovili povezave med vohalnim sistemom in okcipitalnim režnjem (območje vizualne obdelave v možganih) kot tudi z limbičnim sistemom, ki ima vlogo pri vedenjskih in čustvenih odzivih.

Tudi slepota zaradi te posebnosti manjša ovira

Študija tako nakazuje, da sta vid in vonj pri psih integrirana in da s pomočjo nosu lahko ugotovijo, kje se v njihovi okolici nahajajo predmeti.

Izsledke raziskave podpirajo tudi številni primeri slepih psov, ki kljub svoji pomanjkljivosti nimajo težav s prinašanjem žoge ali zaletavanjem v predmete. Včasih je celo tako, da lastnik veterinarju po pregledu ne verjame, da je njegov pes v resnici slep, saj izvrsten vonj tako dobro kompenzira odsotnost vida.