Zanimivo

Raziskava kaže, da terapevtski psi izboljšujejo spanje avtističnih otrok

foto: adobestock
Terapevtski psi so že dolgo znani po svoji pomoči invalidom, pomagajo jim pri vodenju, opravljanju fizičnih nalog in opozarjanju na zdravstvene težave.

Njihova vloga pa se je že nekaj časa nazaj razširila tudi na področje psihološke pomoči pri različnih stanjih, vključno z avtizmom pri otrocih. Čeprav je to že dolgo znano, pa do zdaj ni bilo raziskav, ki bi to podprle.

Terapevtski psi in otroci z avtizmom

Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki z Univerze v Arizoni, Univerze v Virginiji in Univerze Purdue, je raziskovala vpliv terapevtskih psov na otroke z avtizmom in njihove družine. Odkrila je povezavo med izboljšanimi spalnimi navadami pri avtističnih otrocih in njihovo interakcijo s terapevtskimi psi.

Promocijsko sporočilo

Raziskava je potrdila, da lahko spanje psa ob avtističnem otroku prinese občutek udobja in posledično pomeni manjšo tesnobo pri spanju ter manj skupnega spanja s starši.

Rezultati so podprli trditve, da terapevtski psi, poleg pomirjevalnega učinka, prinašajo številne druge prednosti, vključno s preprečevanjem izbruhov jeze, negativnih spalnih vedenj in uhajanja. Hkrati pa ti psi ne koristijo le otrokom z avtizmom, temveč tudi njihovim staršem: prinašajo olajšanje stresa, občutek varnosti in  zmanjšujejo družbeno izolacijo.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.