Štirinožec Kimi bere z otroki v URI Soča

7. januarja, 2019
Program R.E.A.D. ali beremo s tačkami izvaja terapevtski par (pes s svojim vodnikom) na otroškem oddelku URI Soča že tri leta.

Pri gibalno oviranih otrocih se pogosto pridružujejo težave na področju opismenjevanja, zato je ta posebna oblika bralne motivacije zelo dobrodošla.

Vsakih štirinajst dni otroci že nestrpno pričakujejo obisk kužka Kimija. Najprej se z njim malo poigrajo, saj si tudi Kimi tega želi. Čeprav Kimi ne ve natančno, kateri otroci ga pričakujejo, zagotovo ve, da ga čaka »zelena žaba« – blazina z granulatom, na kateri se bo udobno namestil za poslušanje. Ko otroci vidijo, kako vesel je Kimi, tudi oni, brez strahu, sproščeno, pristopijo k branju.

Otroci se na prihod Kimija skrbno pripravijo. Vsak si izbere svoje besedilo, ki ga bo prebral Kimiju. Pri glasnem branju nimajo nobenih zadreg, saj vedo, da bodo lahko brali v lastnem tempu in da jih Kimi ne bo popravljal pri branju.

Po branju se skupaj tudi pogovorijo o besedilu in potem sledi Kimijeva nagrada za uspešno branje: »petka«.

Ob odhodu se igrajo še skrivalnice bombonov, potem Kimija na vrvici pospremijo z oddelka. Tudi to je pogosto zelo terapevtsko.

S pomočjo Kimija pa otroci premagujejo tudi javno nastopanje. Tako je v bolnišnični šoli OŠ Ledina nastal govorni nastop, na katerem je učenec Mark predstavil opis živali. Mark je, tudi s Kimijevo spodbudo, odlično opravil svoj govorni nastop.

Takole je zapisal Mark Mlakar:

Kakšen je KIMI?

KIMI je terapevtski pes, ki prihaja na otroški oddelek URI Soča. Jaz mu pogosto berem, saj me zelo rad posluša.
Za nagrado pri branju dobim njegovo „ petko“.

Kimijeve značilnosti

Je  družni pes in prihaja z Japonske; Velik je približno 28 cm;Tehta do 3 kg; Dlaka je bujna, dolga, svilnata; Barva dlake je bela z rdečimi ali črnimi lisami; Simetrija obraza je zelo izrazita; Življenjska doba je do 15 let.

Japonski španjel

KIMI je pasme japonski chin (japonski španjel). Pasma je še vedno razmeroma zelo redka in neznana. Ima celo kraljevo zgodovino – kraljica Alexandra jih je imela v lasti 261. KIMI je tako rekoč kraljeve krvi.
Ima brata Leona in sestrico Luno.

Kimi je suho hrano – brikete, en obrok, drugi obrok pa je sestavljen iz mesa in zelenjave. Za nagrado dobi pasje priboljške.

Kako se razmnožuje?

Japonski čini so sesalci. Na leto samica skoti od 1 do 3 mladiče. Pri mami sesajo mleko.

Kje živi?

Kimi živi v stanovanju. Lepo se ujame z Bartom, saj se radi igrajo in hodijo na razgibane sprehode, je prijeten, ljubezniv, pameten, živahen ter vedno igriv pes.

Kako se oglašajo?

Čini zelo redko lajajo. Njihovo oglašanje je zelo posebno. Njihovo oglašanje se sliši kot bi peli. To se je naučil tudi Kimi.

Hvala Kimiju in Tačkam pomagačkam, da nas obiskujejo.

Mark Mlakar in Tanja Babnik (prvi del besedila)