Ulična psička Mera postala prvi pes, ki je stal na himalajskem vrhu

11. marca, 2019
outsideonline.com
Mera, mešanka med tibetanskim mastifom in himalajskim ovčarjem, je osvojila 7129 metrov visok Buruntse, vrh v nepalskem delu Himalaje, ki se nahaja južno od Mont Everesta.

Mera se je ekipi pridružila, ko je le ta sestopala s himajalskega vrha Mera (od tod tudi psičkino ime). Šerpe, ki so spremljale ekspedicijo sicer z uličnimi psi zaradi stekline nimajo stikov, toda ta psička je bila drugačna. Presenetile so jih njene neverjetne plezalske sposobnosti in volja. ”Šerpe so dejale, da česa takega še niso videli, da je Mera poseben pes, ki ekspediciji prinaša srečo. Nekateri so celo trdili, da je sveti pes,” je dejal vodja skupine Don Wargowsky. Ta si je naslednje tri tedne z Mero delil šotor, posodil ji je jakno in spalno blazino.

Don Wargowsky (outsideonline.com)

Mera je dan za dnem sledila plezalcem in skupaj z njimi premagovala izziv. Na neki točki Mera ni več zmogla slediti plezalcem, zato je dva dni ostala sama, ujeta na ledeniku, ki so ga bičali močni vetrovi. Dona je skrbelo, da psička ne bo preživela in po njo sta se vrnila dva vodiča. Našla sta jo živo in zdravo, ter jo spodbudila, da je prečkala nevarno sekcijo, ter zopet sledila skupini.

Na neki točki je Don Mero privezal v baznem taboru, saj so morali prečkati dolgo sneženo vertikalo. Toda Mera je zgrizla vrv in ujela soplezalce v eni uri. V naslednjem kampu jih je za štiri dni ustavilo vreme in Don in Mera sta štiri dni preživela v šotoru in si delila že tako strogo odmerjene alpinistične obroke.

Don Wargowsky (outsideonline.com)

Ko so končno prišli do točke, da lahko dosežejo vrh, je Don Mero pustil spati v šotoru, ekipa pa je naskočila vrh. Toda Mera, ki je spala do jutra, se je odločila, da brez nje ne bo šlo. V samo dveh urah je ujela alpiniste, katerim je pot vzela sedem ur. Ko so se približevali vrhu in so bili plezalci zaradi visoke višine že precej utrujeni in počasni, je Mera tekla naprej in jih spodbujala.

”Nikoli še nisem doživel česa takšnega, da bi si vrh delil skupaj s psom. Na vrhu se je ulegla pred mano in se želela crkljati,” je dejal Don, ki Mere žal ni mogel odpeljati domov in jo posvojiti. Je pa to naredil eden izmed vodja šerp v tej odpravi.

Don Wargowsky (outsideonline.com)

Mera naj bi tako postala prvi pes v zgodovini, ki je dosegel višino 7000 metrov.

vir: independent.co.uk