Zanimivo

Vsakodnevno sprehajanje psa je lahko ključ do srečnega staranja

Vsi, ki imajo psa, ga vsak dan večkrat odpeljejo na sprehod in, kot se je izkazalo v japonski raziskavi, je to ključ do zdravega in srečnega življenja.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Plos One, je preučevala razmerje med lastništvom hišnih ljubljenčkov, invalidnostjo in smrtjo med starejšimi na Japonskem.

Raziskovalci so odkrili, da imajo sedanji lastniki psov približno polovico manjše tveganje, da postanejo invalidni v primerjavi s posamezniki, ki nikoli niso imeli psa.

Raziskava potekala več kot tri leta

Raziskovalci so leta 2016 po pošti poslali vprašalnike o lastništvu hišnih ljubljenčkov in življenjskem slogu 15.000 starejšim v mestu Ota na Japonskem. Prejeli so odgovore 11.233 posameznikov, starih od 65 do 84 let. Več kot tri leta pozneje so raziskovalci izvedli nadaljnji pregled. Obdobje spremljanja se je končalo januarja 2020, s čimer so se izognili prekrivanju presežnih smrtnih primerov zaradi pandemije.

V raziskavi so ugotovili, da imajo starejši lastniki psov boljše fizično zdravje kot tisti, ki nimajo psa.

Ključno je sprehajanje psov

Za lastnike psov je sprehajanje ljubljenčkov del njihove dnevne rutine. »Sprehajanje psov je zmerno intenzivna telesna aktivnost, za katero se zdi, da ima dober učinek pri zmanjševanju tveganja za nastanek invalidnosti,« pove Yu Taniguchi, vodilni avtor raziskave.

Koliko sprehajanja potrebuje katera pasma?

Vsaka pasma ima drugačne potrebe po sprehodih – koliko je treba sprehajati katero?

 

Vir: Inverse

error: Kopiranje teksta ni mogoče.