Zakaj je božanje, objemanje in crkljanje dobro za vas in vašega psa?

19. junija, 2022

Vsakdo občasno potrebuje objem – otroci, odrasli in seveda tudi hišni ljubljenčki.  Objemanje in crkljanje vašega psa ima blagodejne učinke tako na vas kot na vašega štirinožnega prijatelja.

Tu so vsaj 3 razlogi, zakaj je božanje, objemanje in crkljanje dobro za vas in vašega psa.

Krepitev vezi

Psi in ljudje doživljajo zelo podobne kemične reakcije ob dotiku. Med crkljanjem možgani psa in ljudi sproščajo oksitocin, hormon, povezan z občutki ljubezni, povezanosti in zaupanja.

Crkljanje pomirja in razbremeni stres

Raziskave so pokazale, da lahko že preprosto božanje psa zniža raven hormona kortizola, ki je odgovoren za tesnobo, stres in depresijo. Ravnovesje hormonov je razlog, zakaj se terapevtski psi uporabljajo za pomoč tistim, ki imajo posttravmatsko stresno motnjo. Hkrati je tudi eden od razlogov, zakaj znanstveniki domnevajo, da lastniki psov živijo dlje.

Blagodejno vpliva na srce

Učinek objemanja in crkljanja psa ima vpliv na zniževanje kortizola in zviševanje oksitocina. To pomaga razložiti, zakaj imajo lastniki hišnih ljubljenčkov običajno nižji krvni tlak in manjše zvišanje krvnega tlaka v stresni situaciji. Zato združite redne sprehode in crkljanje psa in imeli boste zdravo srce. J

 

Vir: The Pioneer Woman