Zakaj psi tulijo in zavijajo?

24. novembra, 2019
Alexas Fotos/Pixabay
Psi so pred udomačitvijo zavijali in tulili kot njihovi sorodniki volkovi, da bi komunicirali znotraj in izven krdela. Danes se ti nagoni pogosto razplamtijo, a kaj pomenijo?

Študija, ki jo je opravil oddelek za veterinarsko medicino na Univerzi v Bariju v Italiji, je pokazala, da so psi pri svojih vokalizacijah bolj raznoliki kot volkovi. To je verjetno posledica tesnih odnosov z ljudmi. Poleg tega študija navaja, da psi uporabljajo določene vokalizacije z ljudmi in drugimi psi. Nekateri zvoki pošiljajo popolnoma drugačna sporočila, če so usmerjeni na človeka. V bistvu to pomeni, da lahko pes tuli ob drugih psih, da jim sporoči, kje je, lahko pa tuli in vas obvesti, da je na dvorišču ubil zajca

Drugi vzroki za tuljenje in zavijanje

1. Pozornost

Ameriški kinološki klub navaja pozornost kot eno od možnosti zavijanje. Ste opazili psa, kako zavija, ko drugi psi hodijo pod oknom ali pa med sprehodom. Na ta način reče: “Tukaj sem in te vidim. Ali me vidiš?”

2. Tesnoba in nervoza

Psi lahko zavijajo, ker trpijo zaradi ločitvene tesnobe ali so nervozni. Strokovnjaki opozarjajo, da upoštevate, da gre za dve zelo različni stvari. Če vam sosed pove, da je vaš pes ves dan tulil ali zavijal, medtem ko ste bili v službi, je to verjetno simptom ločitvene tesnobe. Po drugi strani pa če slišite, kako pes zavija, ko pridete skozi vrata, in še naprej zavija, ko začnete pripravljati večerjo, je morda nervozen.

3. Zunanji sprožilci

Psi lahko tulijo, ker ta živalski nagon sproži drug zvok. Psi pogosto zavijajo kot odziv na sirene ali glasbo, ki tehnično zvenijo zelo podobno kot zavijanje volkov.

4. Poškodbe

Zavijanje ali tuljenje lahko pomeni, da vašega psa nekaj boli. Ta zvok je mogoče razlikovati od drugih, saj jo bo verjetno spremljalo fizično nelagodje. Pomembno je, da če ne morete natančno določiti razloga za zavijanje ali tuljenje psa, je dobro obiskati veterinarja.

B.R.